Hlavní obsah

Jeden ze sedmi divů Česka bude v létě mimo provoz

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se v roce 2005 stala jedním ze sedmi největších divů České republiky. Zařadila se tak mezi nejvýznamnější české památky jako jsou třeba hrad Karlštejn nebo zámek Hluboká.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách bude v létě mimo provoz. Od poloviny června až do konce srpna projde důležitými opravami. Vyžádají si celkem 200 milionů korun, které uhradí skupina ČEZ. Turistickou sezonu to neohrozí.

Článek

„Opravy se budou týkat obou soustrojí generátoru. U prvního dojde k vinutí rotoru, u druhého se bude vyměňovat oběžné kolo. Celá elektrárna bude z tohoto důvodu odstavena zhruba měsíc a půl,” řekl vedoucí provozu elektrárny Vítězslav Chmelař.

Nejzásadnější a také nejdražší bude výměna oběžného kola. Kromě lepších parametrů bude i efektivnější. „Jsou to historicky největší opravy na elektrárně Dlouhé stráně. Nejvíce financí, přibližně 140 milionů korun, půjde právě na výměnu oběžného kola,” shrnul tiskový mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Opravy v podzemí elektrárny využijí energetici také k vyčištění dolní nádrže. Vypouštět se bude vůbec poprvé od svého vzniku v roce 1996. „Sanace svahu proběhne v zadní části. Ten betonový blok, který tam dnes vidíte, začíná být uvolněný, takže se odstraní,” popisuje Chmelař.

Souběžně s vypuštěním nádrže vyprostí pracovníci také vrak autojeřábu, který tu loni na podzim havaroval.

Dlouhé stráně je jedinečné technické dílo. Funguje na principu obrovského akumulátoru, do kterého se dá uložit aktuálně přebytečná energie (využije se na přečerpání vody z dolní nádrže do horní) a naopak se může kdykoliv využít, když je potřeba více energie, než mohou elektrárny, které jedou na stálý výkon, vyrobit.

„V noci, když je levnější elektřina a je jí přebytek, načerpáme vodu do maxima, takzvaně nabijeme ten náš akumulátor, v ranní špičce, než vyjde slunce, tak vzroste spotřeba elektrické energie, my vyrábíme a tím se hladina sníží. Přes poledne svítí hodně slunce, takže je dostatek elektrické energie z obnovitelných zdrojů a hladina většinou stojí. Večer je opět nedostatek elektřiny a my vyrábíme,” popisuje celý proces Vítězslav Chmelař.

Elektrárna je jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací v České republice. Ročně ji navštíví více než 40 tisíc turistů. Podle vedení však opravy letní sezonu neomezí.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se v roce 2005 stala jedním ze sedmi největších divů České republiky. Zařadila se tak mezi nejvýznamnější české památky jako jsou třeba hrad Karlštejn nebo zámek Hluboká. V samotném finále hlasovací soutěže se stala dokonce největším divem Česka, kdy pro ni hlasovalo 119 158 občanů.

Reklama

Doporučované