Hlavní obsah

Největší pojišťovna se soudila sedm let a stejně zaplatí 45 milionů

Reportér Radek Nohl o případu VZP - Home Care Services.

 

Reklama

Od začátku sporu řešily soudy přes 130 žalob. Teď VZP a firma poskytující pacientům domácí péči podepsaly dohodu o narovnání.

Článek

Po sedmi letech udělala největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP a firma Home Care Services poskytující pacientům domácí péči tečku za komplikovaným sporem.

Ukončili ho minulý týden ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek a jednatel společnosti Petr Jenka, když podepsali o dohodu o narovnání.

Seznam z tohoto dokumentu vyčetl, že se VZP zavázala Home Care Services vyplatit 45 milionů korun. Výměnou za to má firma ukončit veškeré soudní spory, které s pojišťovnou dosud vedla.

„Dohoda o narovnávání je výsledkem dlouhých jednání. Cílem bylo eliminovat jakékoliv náklady mimo hrazení zdravotní péče,“ řekl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. Pojišťovna se s firmou dohodla také kvůli tomu, aby například již neplatila další peníze za obhájce.

Začátek sporu mezi VZP a Home Care Services se datuje do roku 2010. Tehdejší ředitel pojišťovny Pavel Horák totiž smlouvu s firmou vypověděl a ta se začala bránit. Od té doby už soudy v tomto sporu řešily více než 130 žalob.

Podle dohody o narovnání bude vyplacení 45 milionů korun rozděleno do dvou kroků.

Nejprve částku 35 milionů Všeobecná zdravotní pojišťovna vyplatí deset dní poté, co Jenkova firma vezme zpět všechny žaloby, které podala. Dalších deset milionů dostane, až soudy rozhodnou. A potvrdí tak, že je vše pravomocně u konce.

Petr Jenka uvedl, že kvůli tomu se nechce k případu vyjadřovat.

Reklama

Doporučované