Hlavní obsah

Někdo to na nás nachystal – spolu s policií, řekl šéf Metrostavu obžalovaný s Rathem

Kdo kauzu na Metrostav nastražil? Ředitel Pilát před kamerou utekl.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Ve druhé větvi Rathovy kauzy je obžalovaný generální ředitel Metrostavu. Za úplatky přes 32 milionů. Klíčovým důkazem jsou odposlechy.

Článek

Na chodbě se snažil vyhýbat novinářům a jejich kamerám. A když před soudem dokončil svou výpověď, raději ze soudní síně zmizel bočním vchodem.

V korupční kauze Davida Ratha vypovídal ve středu zatím nejvyšší muž v hierarchii českého stavařského byznysu – Pavel Pilát, generální ředitel společnosti Metrostav, lídra českého trhu. Je obžalován, že skupině kolem bývalého středočeského hejtmana Ratha slíbil přes 32 milionů – za to, že Metrostav zvítězí v tendrech na stavby nemocničních pavilonů v Kladně a Kolíně.

„Stále více jsem přesvědčen, že jsme se stali cílem třetí osoby prostřednictvím policie a státního zastupitelství. Stíhání mé a naší firmy působí ohromné škody,“ prohlásil před soudem Pilát.

Seznam se snažil poté Pavla Piláta zeptat, kdo konkrétně tedy za stíháním pro korupci stojí. Snad někdo od konkurence? A jak se téhle „třetí osobě“ podařilo – jak Pilát naznačuje – naočkovat státní zástupce proti Metrostavu?

Pavel Pilát o tom ale nechtěl mluvit. „Znáte slovo: Ne?“ odmítl odpovídat na jakékoli otázky.

„Nikomu jsem úplatek nedal”

Výslechem ředitele Piláta, který v Metrostavu působí od roku 1983, ve středu pokračovala takzvaná druhá větev Rathovy kauzy. V té první se jedná také o zakázky Středočeského kraje, například dvousetmilionovou opravu zámku v Buštěhradu, ze které vyplynul nejznámější český úplatek – sedm milionů, s nimiž Ratha policisté zadrželi v květnu roku 2012.

Rath dostal v této první části případu loni osm a půl roku vězení, jeho kamarádka Kateřina Kottová, ředitelka středočeských nemocnic, a její manžel Petr Kott pak o rok méně. Zatím nepravomocně, odvolací soud se ještě neodehrál.

Ve druhé části kauzy je obžalováno dalších šest lidí, vesměs zdravotnických a stavařských manažerů. Včetně už zmíněného generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta a tehdejšího obchodního náměstka firmy Jiřího Anděla.

Podle obžaloby Pavel Pilát se svým podřízeným Jiřím Andělem zmanipulovali tendry na pavilon v Kolíně (zakázka za 100 milionů) a v Kladně (227 milionů) tak, že Metrostav si fakticky napsal podmínky soutěže sám na sebe: tak, aby nikdo jiný nemohl vyhrát. V podmínkách například stálo, že vítěz nesmí zdravotnické vybavení pavilonů nakoupit od subdodavatelů. Ale že musí jít do soutěže už se zavadenými firmami, které přístroje nabízejí.

Metrostav už byl v té době podle policie dodnutý s firmami Hospimed a Puro Klima, jejichž manažeři v první části kauzy dostaly mnohaleté nepodmíněné tresty. Za zakázku v Kolíně údajně Kottová se zástupci Metrostavu vyjednala úplatek 10 milionů, za Kladno 22,3 milionu. „Nikomu jsem žádný úplatek neslíbil. Z žádného z důkazů moje vina nevyplývá,“ popřel před soudem ředitel Pilát.

„Dvanáct procent, na všem”

Na domluvené předání údajných úplatků nedošlo, dřív totiž policejní zásahovka zatkla Ratha se známou krabicí od vína s penězi. Obžaloba staví na odposleších, jež policisté pořídili v kanceláři ředitelky nemocnic Pancové, a odposleších telefonů a zvukových záznamů z kuchyně manželů Kottových v Rudné u Prahy.

Server Aktuálně.cz už před lety zveřejnil přepisy části odposlechů mezi manažery Metrostavu a Pancovou. Policisté z nich vyčetli, že o vítězi zakázek bylo jasno ještě před skončením soutěže. A že například za stavbu v nemocnici v Kolíně měli Rath a spol. dostat nejprve šest milionů po podpisu smlouvy a pak další čtyři miliony po volbách – až bude jisté, že Rath bude ve vedení kraje pokračovat další čtyři roky.

„Potom tady byl ten Pilát, tak jsem se s ním na všem domluvila. Dvanáct procent, na všem,” hlásila také Kottová do telefonu manželovi po jedné schůzce, na níž se probírala zakázka v nemocnici v Kladně.

Nedlouho před Rathovým zatčením pak Pilát přišel podle police do kanceláře ředitelky Kottové a upozornil ji, že u sebe nemá telefon. A vyzval ji, ať se jdou ven projít. Podle obžaloby se tehdy dozvěděl, že po skupině jde policie. A snažil se Kottovou varovat.

Pilát na otázky státního zástupce Jiřího Pražáka, které směřovaly právě k těmto hovorům, odmítl odpovědět. Prý se k nim vyjádří později, až se odposlechy přehrají před soudem jako klíčové důkazy.

„Nemůžu ovlivnit, co o mně říkají třetí osoby,“ reagoval pouze Pilát. „V těchto hovorech docházelo k fabulacím a dezinterpretacím skutečnosti. Nic z toho se nezakládá na pravdě,“ dodal.

Nedávejte úplatky, nedávejte úplatky

Pro Metrostav je Rathův případ velmi nepříjemný, což ostatně před soudem potvrdil i ředitel Pilát. Protože firma je obžalována i jako právnická osoba.

Přišla kvůli tomu podle Piláta o prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Zároveň je takhle obžalovaná ještě v jiných dvou dotačních kauzách.

Pokud soudy Metrostav uznají vinným, hrozí mu trest zákazu účasti ve veřejných soutěžích. Což by pro firmu s výkony 20 miliard ročně, z nichž polovinu tvoří veřejné zakázky, znamenalo velkou komplikaci.

Metrostav se může trestu vyhnout, pokud se u soudu prokáže, že firma udělala vše pro to, aby zaměstnanci neupláceli. Neboli: pokud se někdo – včetně ředitele – podílel na korupci, pak že to bylo jeho osobní selhání. A ne tiše tolerovaná korupční politika celé firmy. Ředitel Pilát u soudu řekl, že všichni lidé v Metrostavu procházejí pravidelnými školeními, jak se chovat, aby neporušili zákony.

„Toto každý zaměstnanec stvrzuje podpisem. Platí to samozřejmě i pro mě,“ ujistil Pilát.

Soud s Rathem a spol. je naplánovaný na několik příštích týdnů. Ve středu vypovídal i Rath. Zopakoval, co tvrdí dlouhodobě: že je celá kauza zmanipulovaná a odposlechy nesrozumitelné.

Reklama

Související témata:

Doporučované