Hlavní obsah

Nemáme respekt ani peníze. Na Novém Zélandu stávkují učitelé

Do ulic Aucklandu vyšli učitelé. Stávkovali už potřetí.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Protesty učitelů na Novém Zélandu nabírají na obrátkách. Do ulic jich vyšlo 50 tisíc. Stávkují už potřetí.

Článek

Na Novém Zélandu došlo zatím k největší stávce učitelů. Kantoři chtějí zvýšení platů, lepší pracovní podmínky a vyžadují i větší respekt.

Od konce roku 2017 je to už třetí učitelská stávka. Tentokrát se ale spojili učitelé ze základních a středních škol a protest je zatím ze všech největší. Protestující už odmítli tři nabídky zvýšení platů od vlády a žádají minimálně 15% navýšení, aby se vrátili ke své práci. Mnoho z nich vidí stávku jako poslední východisko. Tvrdí, že jsou přehlceni administrativou a nemají čas učit.

„Nebereme stávkování na lehkou váhu,“ řekla deníku The Guardian jedna ze stávkujících učitelek Khali Olivierová, která učí na základní škole v Aucklandu a své profesi se věnuje více než dvacet let. „Učitelé jsou přehlceni a vlastně nemáme čas učit. Je to hrozné. Na Novém Zélandu je krize, je málo učitelů. Chceme, aby vláda investovala do budoucnosti učitelů a dětí ve své zemi. Už nás nebaví dočasná řešení,“ dodala. Podle ní je mezi kolegy naprosto běžný syndrom vyhoření. Pokud nebudou požadavky učitelů splněny, má v plánu svou práci opustit a přejít do soukromého sektoru.

Stávka už zasáhla 700 tisíc dětí, rodiče si musí brát volno nebo berou děti s sebou do práce. Některé se ale spolu s nimi účastní protestů.

Protesty vzbuzují ohlasy i na sociálních sítích. Na svůj Twitter sdílela socioložka z Aucklandské univerzity Sarah Gerritsenová fotky obrázků, které nakreslilo jedno z jejich dětí na podporu stávkujících učitelů. Na obrázcích dítě píše důvody, proč by měli učitelé dostávat vyšší platy.

Podle prezidenta Asociace středoškolských učitelů Jacka Boyla je zastavení diskusí s vládou zklamáním.

„Vyvážený a spravedlivý edukační systém je stěžejní pro fungující společnost. Doufáme, že se vláda bude chovat podle svých zásad a uskuteční to,“ vysvětlil.

S Boylem souhlasí i Lynda Stuartová, prezidentka unie NZEI Te Riu Roa, reprezentující učitele základních škol. Podle ní je vzdělávací sektor v krizi. Nedostává se jim například pomoci se studenty se speciálními potřebami.

„Učitelé to říkají jasně. Chtějí, aby vláda okamžitě našla řešení. Děti nemohou čekat a učitelé také ne. Nabídky, které nám vláda navrhla, se nesetkaly s problémy naší profese,“ shrnula.

Vláda najímá učitele z Británie a Austrálie, ale učitelů je pořád málo. Na některých školách musí učit ředitelé, jiné se snaží nalákat zpět profesory v penzi.

Ministr školství Chris Hipkins stávkující také varoval, že vláda už nabídla nejvyšší možné zvýšení platů.

Pro všechny blízké i vzdálené učitele, dnes na vás myslíme. Přejeme vám hodně štěstí s vaší #MegaStávkou #PodporujemeUčitele

Opoziční Národní strana řekla, že stávka kvůli uzavření ulic způsobuje komplikace mnoha lidem. Navíc protesty negativně ovlivní rodiny s nižším příjmem, které si nemohou dovolit zajistit péči o děti, zatímco jsou v práci.

„Národní strana podporuje změny mezd a pracovní zátěže učitelů a vyzvali jsme premiéra a ministra financí, aby zasáhli,“ řekla expertka strany pro edukační záležitosti Nikki Kayeová. „Nevěříme, že se tenhle problém vyřeší, když vláda strčí hlavu do písku.“

Reklama

Doporučované