Hlavní obsah

Nemocnici v Benešově ochromil počítačový virus. Problémy mohou trvat týdny

Foto: Petra Mášová / Empresa Media / Profimedia, Profimedia.cz

Nemocnice Benešov.

Reklama

aktualizováno •

Nemocnice žádá pacienty, aby si vybrali jiné zařízení.

Článek

Provoz benešovské nemocnice ochromil počítačový kryptovirus, který v noci na dnešek napadl nemocniční počítačový systém. Nelze spustit některé přístroje včetně počítačové sítě, všechny plánované operace jsou zrušené.

Pacienti jsou dál ošetřováni, nemocnice ale žádá potenciální nové pacienty, aby vyhledali ošetření v jiné nemocnici, provoz nemocnice je totiž omezený. Ve 14 hodin se znovu sejde bezpečnostní rada, na místě je i policie.

Na nápravě intenzivně pracují IT specialisté. Kdy se problémy podaří vyřešit, není známo. Ředitel zařízení Roman Mrva připustil, že teoreticky by odstraňování problémů mohlo trvat i týdny, což je krajní možnost, kterou si nikdo nepřeje.

Mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Radek Holý Seznamu řekl, že úřad se do nemocnice vypravili experti, aby zjistili rozsah škod a pomohli s jejich nápravou.

Podle Holého je pravděpodobné, že systém napadl takzvaný ransomware, tedy virus, který zašifruje data, znepřístupní je a zastaví tak veškerý provoz. Za zpřístupnění dat potom hackeři žádají výkupné. Ředitel nemocnice Mrva připustil, že virus napadl i zálohovací systém.

Nemocnice žádá pacienty, aby si k návštěvě vybrali jiné zařízení, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Jediným akcionářem Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov je Středočeský kraj, podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se terčem útoku nestala žádná další krajská nemocnice. „Zatím o jiném zařízení nevíme,“ napsala ČTK dopoledne v SMS zprávě. Další krajské nemocnice jsou v Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Kolíně.

Výpadek začal ve 2:17 na chirurgické ambulanci, kde se zpomalovaly počítače, a ve 2:50 již nebyly IT systémy funkční po celé nemocnici. Virus překonal bránu firewall a dva aktuální antivirové systémy. „Napadl většinu serverů a pracovních stanic, jichž je 300. V současné době je významně omezen provoz nemocnice. Nelze spustit žádný laboratorní ani žádný jiný přístroj včetně počítačové sítě. V nemocnici zasedl operativně krizový štáb pro řešení nastalé situace,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Mrva. V ordinacích podle něj nelze provést vyšetření, ambulantní specialisté přeobjednávají pacienty na jiné termíny.

Nemocnice zajistila náhradní provoz pro hospitalizované. O problémech informovala policii, záchrannou službu a zdravotnická zařízení v okolí. „Situaci máme pod kontrolou a jsou přijímána veškerá opatření pro co nejrychlejší obnovení běžného provozu tak, aby se omezení co nejméně dotklo pacientů,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Záchranná služba řeší převoz pacientů přes dispečink do okolních nemocnic v Příbrami, Říčanech, Sedlčanech a pražské Krči a posílila posádky tak, aby stíhaly časové dojezdy. Tajemník bezpečností rady kraje Luboš Navrátil informoval o situaci členy krizových štábů všech ostatních krajských oblastních nemocnic.

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120 000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor.

Reklama

Související témata:

Doporučované