Hlavní obsah

Jak jsme se neschopností státu dostali k druhému lockdownu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Příběh tajemného „muže s matematickým modelem“ Pavla Řeháka mimo jiné popisuje kniha Pandemie, o níž v podcastu mluví jeden z jejích autorů Vojtěch Gibiš.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Kniha Pandemie, jež právě vychází, odhaluje fatální selhání státu během epidemie. Ačkoliv má k dispozici aparát úředníků a nejrůznější statistiky, na blížící se nebezpečí musel upozornit člověk zvenčí.

Současný strmý růst epidemie v Česku ukazuje, že vládní politici si z první vlny nevzali prakticky žádné poučení. I tehdy si Babišův kabinet dlouho nepřipouštěl rozsah krize, přestože je začátkem března přišel varovat člověk zvenčí. Pavel Řehák - bývalý ředitel České pojišťovny - jim ukázal obyčejné excelové tabulky. Ty ukazovaly, kolik bude nakažených, pokud nikdo nic neudělá.

„Když Řehák svůj model prezentoval u ministra vnitra Hamáčka, rozhostilo se dlouhé ticho, které přerušilo jediné slovo: průser. Roman Prymula reagoval slovem průšvih. A když matematický model viděl premiér Babiš, řekl, že je to blbost,“ popisuje v podcastu tehdejší situaci editor TV Seznam Vojtěch Gibiš. Společně s Michalem Kubalem z České televize napsali knihu Pandemie, kde mimo jiné odhalili i identitu tajemného muže, který na jaře pomáhal zachránit Česko.

Řehák chtěl zůstat v utajení, protože s politikou nechce mít nic společného, což vláda respektovala. Byl to právě on, o kom premiér Babiš mluvil, když pronesl památnou větu, která málokomu dávala smysl: „V březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo, sice byl to ten samý člověk, ale už přišel v nějakém čase. A ti, kteří měli přijít, nepřišli.“

Pavla Řeháka odhalili až Kubal s Gibišem. Po dlouhém vyjednávání se s nimi nakonec sešel a poskytl do knihy rozhovor. Byl to on, kdo na jaře pomáhal formovat boj s pandemií. On a jeho tým společně s armádou rozjížděli projekt Chytré karantény. Jeho model přispěl k tomu, že země prošla jarní vlnou z hlediska zdravotních dopadů poměrně úspěšně.

Proč tedy vláda nenaslouchala Řehákovým excelovým tabulkám i teď? „Na jaře jsme dopadli úspěšně a chlubili jsme se tak dlouho, že jsme nejlepší, až jsme zapomněli, že nebezpečí stále trvá. Už na konci června přitom Pavel Řehák upozorňoval, že nás k tomu vrátí příští měsíce samy. To už ale jeho varování poslouchal málokdo,“ říká ve Vlevo dole Vojtěch Gibiš.

Jak se Pavel Řehák prokousával státním aparátem až k premiérovi? Jak se píše kniha o pandemii a proč novinář, který nemá rád matematiku, tráví noci tím, že studuje statistiky a počítá procenta? To se dozvíte v aktuální epizodě podcastu se speciálním hostem. Pusťte si ji v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Související témata:

Doporučované