Hlavní obsah

Neuropatolog Koukolík převzal Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Neuropatolog a spisovatel František Koukolík převzal Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), která se uděluje význačným osobnostem za propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Článek

Cenu mu předal premiér Andrej Babiš, který je zároveň předsedou vládní RVVI. O udělení letošní ceny devětasedmdesátiletému Koukolíkovi informoval na začátku září místopředseda rady Pavel Baran.

Předseda vlády dnes uvedl, že jeho volba udělit ocenění právě Františku Koukolíkovi byla jednoznačná. „Je třeba šířit seriozní, ověřené populárně-vědecké informace. Tedy takové, které budou lidi bavit a rozšiřovat obzory. To je v době nejrůznějších fake news a podivných informací na sociálních sítích velmi důležité,“ řekl. Podle něj je třeba ocenit umění informovat o komplikovaném výzkumu srozumitelnou formou a nadchnout veřejnost pro svět často složitých vědeckých objevů.

Koukolík v Česku zpopularizoval mimo jiné pojem deprivant neboli neúplný psychopat. Za popularizaci vědy získal v minulosti několik ocenění. V rozhovoru s ČTK dříve uvedl, že si velmi cení toho, že jeho jméno nese planetka. Planetku objevili čeští astronomové z hvězdárny na Kleti v roce 1997. Ke Koukolíkovým dílům, která napsal společně s Janou Drtilovou, patří Vzpoura deprivantů nebo Život s deprivanty.

Cenu předsedy Rady pro výzkum a vývoj za popularizaci vědy v minulosti získali například geolog a klimatolog Václav Cílek, botanik Václav Větvička nebo astrofyzik Jiří Grygar. Ocenění je udělováno jedenkrát ročně vědeckým pracovníkům, ale také novinářům, učitelům, podnikatelům, cestovatelům a průkopníkům, kteří popularizují poznání, publikují k tématům vědy a techniky a předávají své poznatky o vědeckých výsledcích nejširší veřejnosti. S cenou je spojeno také finanční ocenění 350.000 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované