Hlavní obsah

Nová fakta: Žalobce předložil klíčové svědectví, jak a kde politik ANO v Brně uplácel

Policie vyšetřuje, jestli radní za ANO bral úplatky.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam z informací v soudním rozhodnutí o vazbě popisuje detaily zakázek, u nichž podle svědka padaly úplatky.

Článek

Po půl roce práce na případu, v němž policie vyšetřuje podezření ze systematického uplácení veřejných zakázek na radnici Brno-střed, předložil žalobce nové velmi důležité detaily.

Díky výpovědi klíčového svědka získali vyšetřovatelé konkrétní popis, jakým způsobem a při jakých zakázkách se uplácelo. Připomínáme, že podle dosavadních poznatků vyčíslila policie úplatky celkově na více než 17 milionů korun a skupina ovlivnila zakázky za minimálně 170 milionů korun.

Nové informace uvádí policejní spis, který žalobce Radek Mezlík předložil soudu, když se naposled rozhodovalo o vazbě pro hlavního obviněného Jiřího Švachulu, někdejšího politika hnutí ANO.

Ten je vazebně vyšetřován už půl roku, ale ani jeho poslední žádost o propuštění neuspěla. Soudce Městského soudu v Brně Libor Hanuš ji, mimo jiné s předloženým policejním spisem v ruce, jako už několikrát před tím odmítl.

Klíčový svědek Saman El-Talabani, který od počátku v případu usiluje o status spolupracujícího obviněného, hned v březnu po zadržení většiny obviněných policii řekl, že tehdejšímu radnímu městské části Brno-střed Švachulovi předal úplatky. Šlo podle něj celkově o 23 600 tisíc euro (v přepočtu zhruba 600 tisíc korun).

„Obviněnému (Švachulovi) hotovost dával Saman El-Talabani v eurech, protože to tak obviněný vždy chtěl,“ píše se v dokumentu, z něhož soudce Hanuš ve verdiktu o Švachulově vazbě citoval.

Švachula svědkovu výpověď odmítl a řekl, že mu Saman El-Talabani ani v jednom případě úplatek v eurech nepředal.

Podle vyšetřovatelů však šly za Švachulou úplatky ve výši téměř 9 milionů.

Svědek a obviněný El-Talabani však předávání úplatků popsal policii obšírněji.

Ze soudních dokumentů plyne, že během výslechu řekl, že částky ve výši 7 500 euro, 7 000 euro a 9 100 euro dal Švachulovi ve spojitosti se třemi veřejnými zakázkami.

Podle El-Talabaniho šlo zakázky v Orlí ulici 11, Solniční 11 a Hrnčířské 37. Na těchto adresách v centru Brna v posledních letech městská část Brno-střed, dělala rozsáhlé rekonstrukce bytového fondu.

V dokumentu ke Švachulově vazbě soudce Hanuš uvádí, že výpověď El-Talabaniho považuje za věrohodnou, i když připomíná, že tento muž byl obviněn také v jiné kauze za závažnou daňovou trestnou činnost.

Policisté navíc během vyšetřování zajistili další důkazy a listiny, které slova El-Talabaniho podle vyšetřovatelů potvrzují.

Zateplení, okna, fasády

Seznam zjistil, že například blok domů se třemi vchody v Hrnčířské ulici opravovala v roce 2015 stavební společnost Kros-stav, jejíž jednatel Josef Smolka patří v kauze mezi obviněné.

Podle smlouvy, kterou má Seznam k dispozici, dostal Kros-stav za úkol opravit fasády domů, včetně zateplení. Za vchod číslo 37 si firma účtovala 1,8 milionu korun bez DPH, za tři vchody dostala 5,4 milionu korun bez DPH. Podle smlouvy měla na opravy pět měsíců, o několik měsíců je protáhla.

Jednatel firmy Kros-stav Lubomír Smolka se nechce nyní o případu s novináři mluvit. „Mám od advokáta o tom zakázáno mluvit. Všechno jsem řekl policii. Je to předmětem vyšetřování. Nezlobte se, nebudu se k tomu dál vyjadřovat,“ řekl Smolka do telefonu a zavěsil.

Podle nájemníků, kteří v domě bydlí, firma sice měla několikaměsíční skluz v pracích, ale fasády před čtyřmi lety opravila bez znatelných vad. „Dělali zateplení z venku i ze dvora. Stihli to udělat do zimy. Viděl jsem zakázky, které se vlekly déle. Plísně se nedělají, zatím to vypadá v pořádku,“ prohlásil jeden z obyvatel domu Miroslav Škopán, který v domě žije šedesát let.

V dalším případě – v Orlí ulici číslo 11 – nechala městská část v domě opravit okna ve dvoře. Zakázka v roce 2015 přišla radnici na 3,3 milionu korun bez DPH. Měla ji na starost firma PSK Brno. Vyjádření jejího jednatele se Seznamu nepodařilo získat.

Čtyři roky starou rekonstrukci domu za sebou mají také nájemníci ze Solniční 11. Firma Falton tam opravila dvorní fasádu a okna v zadní části. Částka přesáhla 3,1 milionu korun. Jeden z jednatelů firmy přislíbil, že se k případu vyjádří, později už ale na telefonáty nereagoval.

Prostor pro znalce

Radnice Brna-středu si postupně nechá prověřit všechny podezřelé zakázky. Tři z nich momentálně zkoumají znalci z Vysokého učení technického.

„Jedná o investiční zakázky Kounicova, Bratislavská a Křenová. Do konce září bychom měli mít první výsledky a očekáváme i vyčíslení případné škody. Nicméně další zakázky budeme posuzovat,“ uvedla mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Obvinění v této kauze zatím čelí deset lidí. Jak dříve zaznělo, celkově si skupina měla za ovlivnění veřejných zakázek rozdělit nejméně 17,1 milionu korun.

Ve vazbě kromě Švachuly už zůstává z obviněných jenom podnikatel Petr Kalášek.

Reklama

Doporučované