Hlavní obsah

Nováčci na MS: Vrána, Palát, Černák. Koho dalšího čeká premiéra?

Foto: Profimedia.cz

Jakub Vrána vloni políbil Stanley Cup. Bude mít tu čest i s trofejí pro mistry světa? (Zdroj: Profimedia)

Reklama

Čeští útočníci Ondřej Palát a Jakub Vrána v pátek nastoupí ke svému prvnímu zápasu na mistrovství světa. I přesto by ale měli být tahouny národního týmu, mají totiž v zádech znamenité sezóny.

Článek

23letý Vrána je aktuálním držitelem Stanleyova poháru. V loňském play-off pomohl Washingtonu k zisku nejslavnější trofeje třemi góly a pěti asistencemi a společně s obráncem Michalem Kempným se připojil k předešlým 24 majitelům prstenu za vítězství v NHL. V letošní sedmizápasové pouti vyřazovacími boji sice nezapsal ani bod, ale v základní části nasbíral 47 bodů, což je o 20 víc než vloni. V play-off proti němu navíc stál skvěle chytající Mrázek.

Přes první kolo se ve Stanley Cupu nedostal ani Ondřej Palát, ale v základní části pomohl Tampě k historickému tažení. Floridský tým naprosto dominoval základní části, stal se teprve druhým týmem v historii, který za sezónu vyhrál 62 zápasů. Rodák z Frýdku-Místku se o to zasloužil 34 body, což sice není jeho nejsilnější výsledek, ale kdo by nechtěl mít v týmu vítěze Calder Cupu a v minulých letech jeden z největších talentů NHL?

Češi ale nejsou jediní, kdo bude mít v týmu hvězdné debutanty. Tak třeba Kanaďan Jonathan Marchessault patřil k hlavním ofenzivním tvářím Zlatých rytířů z Vegas jak při loňském finálovém zázraku, tak i v letošní sezóně. Jenže ani jeho 6 bodů v sedmi zápasech Las Vegas nestačilo na hladové Žraloky v čele s Hertlem a Couturem, a tak se ve 28 letech Marchessault poprvé podívá na světový šampionát. A jak se v národním dresu cítí, se můžete přesvědčit sami:

Ještě o dva roky starší je Švéd Mario Kempe. Jeho jméno sice nebude na MS novinkou, jeho mladší bratr Adrian vloni v dresu Tre Kronor vybojoval zlatou medaili, ale teď se na soupisce vyskytne toto příjmení dvakrát. Mario odehrál svou druhou neúplnou sezónu v dresu Kojotů z Arizony, zapsal devět bodů. Dalším zajímavým švédským jménem je Jesper Bratt, který letos nastoupil k 51. zápasu za New Jersey. A se 33 body měl teprve dvacetiletý křídelník dobrou bilanci na zápas, což mu vyneslo i první pozvánku na šampionát.

Domácí fanoušci pak budou ostře sledovat Erika Černáka. Jedenadvacetiletý hráč Tampy je jedním z nejvýraznějších slovenských defenzivních talentů posledních let. Zářil na všech mládežnických světových šampionátech, kterých se účastnil a před čtyřmi lety dokonce pomohl slovenským juniorům k bornzu. Je i dvojnásobným šampionem slovenské extraligy a předloni slavil titul v Ontario Hockey League. Navíc se nebojí pěstních soubojů, vysloužil si dokonce přezdívku Ivan Drogo. Na tak mladého obránce to není úplně špatná vizitka.

V ruských barvách možná dostane příležitost poprvé okusit atmosféru mistrovství bulharský rodák Aleksandar Georgijev. Ten strávil v zámoří poslední dvě sezony v nelehké pozici. Krýt záda legendárnímu gólmanovi Lundqvistovi nikdy není jednoduché a opomenout nemůžeme ani jeno výpomoc na farmě v Hartfordu. Zajímavým prospektem Švýcarska je potom dvacetiletý centr Nico Hischier. V dresu New Jersey podává obstojné výkony. Nezapomeňme totiž, že si ho Ďáblové před dvěma lety vybrali jako jedničku vstupního draftu NHL.

Reklama

Související témata:

Doporučované