Hlavní obsah

Nové odhalení o agentech GRU. Dokumenty na ně ukazují v kauze vraždění vojáků

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb 19letého amerického vojáka Aarona Toppena, který zahynul v roce 2014 v Afghánistánu.

Reklama

Stejně jako ve Vrběticích i v Afghánistánu za sebou nechali agenti ruské GRU řadu stop. Podezření, že vyplácení odměn za zabití koaličních vojáků nařídil přímo Kreml, sice sílí, ale stále není dokázané.

Článek

Když se vloni objevila v amerických médiích zpráva o tom, že Rusové platili afghánským extremistům za zabíjení amerických a koaličních vojáků, zněla až neuvěřitelně. Vždyť sami Rusové mají doma problémy s islamistickým terorismem a v Afghánistánu i oni dříve bojovali. Americkým vyšetřovatelům to na začátku roku řekli členové zločineckých gangů navázaných na hnutí Tálibán. Informace přišla v politicky citlivé době, kdy se Američané snažili s Tálibánem dohodnout na ukončení dlouhé a krvavé války v zemi.

Nově zveřejněné odtajněné dokumenty ale ukazují, že šokující tvrzení bylo zřejmě pravdivé, píše deník New York Times. Další členové stejné afghánské zločinecké skupiny totiž úzce spolupracovali s agenty nechvalně známé ruské tajné služby GRU. Právě té, která je obviňována z řady vražd či pokusů o ně v různých evropských zemích, ale i z výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích.

„Zapojení této jednotky GRU je v souladu s tím, že Rusko podporuje útoky proti americkým a koaličním pracovníkům v Afghánistánu, vzhledem k jeho hlavní roli v těchto smrtících a destabilizujících operacích v zahraničí,“ píše se v prohlášení Národní bezpečnostní rady, které má New York Times k dispozici.

Vazby mezi GRU a afghánskými zločinci

Prohlášení mělo původně sloužit pro úředníky, kteří novinářům vysvětlovali sankce proti Rusku, kterými administrativa Joea Bidena reagovala na opakované hackerské útoky a snahu ovlivňovat americké prezidentské volby.

Vysoký představitel Bidenovy administrativy na brífinku s novináři poznamenal, že zpravodajská komunita hodnotila s „nízkou až střední jistotou“, že Rusko nabídlo odměny za zabíjení koaličních vojáků. Ve světě zpravodajských analýz střední míra důvěry znamená, že úsudek byl založen na informacích považovaných za důvěryhodně získané a věrohodné. Nízká důvěra označuje významné obavy ohledně kvality zdrojů, na nichž je úsudek založen.

Z nynějšího prohlášení však vyplývá, že navzdory neshodě jednotlivých tajných služeb ohledně toho, jak hodnotit kvalitu dostupných informací, v ně měla zpravodajská komunita „vysokou důvěru“ - existovaly totiž silné vazby mezi ruskými agenty a afghánskou sítí, která útočila na vojáky a usilovala o odměny.

„Několik zdrojů potvrdilo, že části této zločinecké sítě pracovaly pro ruské zpravodajské služby více než deset let a v dubnu 2019 odcestovaly do Moskvy,“ píše se v prohlášení Národní bezpečnostní rady.

Jak píše New York Times, informace o jednotce GRU 29155 byly odtajněny krátce poté, kdy dvě evropské země zveřejnily podezření, že GRU stojí za sabotážemi na jejich území.

Zatímco většina předchozích zpráv o činnosti jednotky 29155 se soustředila do Evropy, její vedoucí generálmajor Andrei V. Averyanov má zkušenosti se Střední Asii. V roce 1988 absolvoval Taškentskou vojenskou akademii v tehdejší sovětské republice Uzbekistán, pouhý rok před odchodem Sovětů z Afghánistánu.

Trump podezření bagatelizoval

Americká vláda nezveřejnila zřejmě všechny informace, které o aktivitách GRU v Afghánistánu shromáždila. Ví se ale, že se jednalo o jednotku 29155, která působila i při operacích v Evropě.

Bílý dům rovněž neidentifikoval členy afghánské sítě, kterou obvinil z přímého napojení na jednotku 29155. Úředníci ale už dříve jmenovali Rahmatullaha Azízího, bývalého pašeráka drog, který zbohatl jako prostředník ruských špionů, a Habíba Muradího. Oba unikli zajetí a prý uprchli do Ruska.

Američané by měli mít důkazy i o převodech peněz z účtů GRU afghánským radikálům. Stále jim však chybějí důkazy o tom, že by operace prováděla GRU přímo na příkaz Kremlu.

Rusko informace o odměnách za zabité vojáky jednoznačně popřelo a administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa obvinění bagatelizovala s tím, že pro něj nejsou dostatečně silné důkazy.

Mezi těmi, kdo naopak shledali důkazy a analýzy přesvědčivými, byl Nathan Sales, nejvyšší protiteroristický úředník ministerstva zahraničí během Trumpovy vlády. „Zpráva o tom, že Rusko přidělovalo odměny na hlavy amerických vojáků, byla tak vážná, že vyžadovala silnou diplomatickou reakci,“ uvedl tento týden Sales v e-mailu listu New York Times.

Bývalý ministr zahraničí Mike Pompeo později vydal ruským protějškům varování týkající se této záležitosti, čímž se prakticky rozešel s Bílým domem.

Reklama

Doporučované