Hlavní obsah

Novoroční oběd v Lánech: Babiš se Zemanovi pochlubil přebytkovým rozpočtem

Premiér Andrej Babiš po novoročním obědě s prezidentem v LánechVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Miloš Zeman letos poobědvá po Novém roce i s předsedy parlamentních komor. Setkání je naplánováno na příští středu.

Článek

V tradici posledních let dorazil na zámek v Lánech premiér Andrej Babiš s manželkou. Na oběd v prvních dnech nového roku je pozval prezidentský pár.

Podle Pražského hradu a Úřadu vlády šlo především o společenskou událost, při obědě se ale mluvilo také o plánech vlády na letošní rok nebo o domácí politice.

Premiér se prezidentovi pochlubil přebytkovým rozpočtem, díky kterému se mírně zmenšil státní dluh. „Pan prezident byl potěšen, že máme takové skvělé výsledky,“ řekl Babiš na tiskové konferenci.

Na téma rekonstrukce vlády podle Babiše nedošlo. Premiér sice změny na ministerských postech nevyloučil, raději by je ale případně uskutečnil až ve druhém čtvrtletí. Nejdříve by o nich navíc mluvil se samotnými členy vlády.

Babiš se Zemanem stihli probrat některé záměry vlády pro letošní rok. Premiér zmínil třeba obědy ze státního rozpočtu pro potomky rodičů, kteří berou příplatky na děti, nebo rekodifikaci stavebního zákona. Tu by Babiš rád stihnul do 1. ledna 2021.

Premiér také ráno jednal s ministry za ANO, vláda už údajně chystá investiční plán na příští rok. Ke stažení telefonů Huawei, před kterými varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, zatím vláda nepřikročila. Babiš by nejříve rád od tohoto úřadu získal podrobnější analýzu bezpečnostních rizik.

Premiér Andrej Babiš dorazil za prezidentem Milošem Zemanem na zámek do Lán.Video: Seznam Zprávy

Zeman s Babišem se na obědě k začínajícímu roku potkali společně s manželkami poprvé před rokem. Prezident a premiér se poté setkávali na pracovních schůzkách pravidelně.

Miloš Zeman se sejde na novoročním obědě také s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) na Pražském hradě 16. ledna. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Hrad původně avizoval, že se schůzka uskuteční o týden dříve, podle Ovčáčka však všichni účastníci dokázali termín sladit až na polovinu ledna.

Loni se po Novém roce schůzka se šéfy parlamentních komor neuskutečnila. Pražský hrad to nejprve zdůvodnil zaneprázdněním Zemana. Média později informovala, že tehdejší předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) odmítl nabídnutý termín, který by se konal před druhým kolem prezidentské volby.

Reklama

Související témata:

Doporučované