Hlavní obsah

Novým policejním prezidentem by mohl být jeden z těchto dvou mužů

Reportérka Zuzana Černá o volbě policejního prezidenta.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček plánuje uvést do funkce vítěze konkurzu o místo policejního prezidenta v průběhu prosince. V policejních kruzích se nahlas hovoří o dvou jménech – bývalém policejním prezidentovi Vladislavu Husákovi a šéfovi policie v Pardubickém kraji Janu Švejdarovi. Jediné, co je veřejně známo, je pouze počet uchazečů, žádná jména nikdo oficiálně nepotvrdil.

Článek

Do funkce šéfa policejního sboru nenastoupí dosavadní náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, který nyní tuto funkci dočasně vykonává. To potvrdil Hamáček tím, že vypsal standardní výběrové řízení, do kterého se může přihlásit více kandidátů. V případě zájmu náměstka Vondráška by mu post musel být nabídnut přednostně v rámci poptávkového řízení.

Jedním možným kandidátem je Vladislav Husák, který ve funkci policejního prezidenta strávil necelé dva roky mezi zářím 2005 a březnem 2007, kdy rezignoval. Předčasně v minulosti odstoupil i z postu náměstka prezidenta a šéfa ochranky českých politiků.

Kritickými hlasy a některými médii bývá spojován s klientelismem a trestaným lobbistou Romanem Janouškem. Kandidaturu na nejvyšší post policejního prezidia reportérce Seznamu Zuzaně Černé nevyvrátil ani nepotvrdil.

Jako o favoritovi na vítězství v konkurzu se mluví o Janu Švejdarovi, šéfovi policie Pardubického kraje. Ten na policejním prezidiu působil jako šéf kriminálky pod prezidentem Vladislavem Husákem.

Skutečný seznam kandidátů přihlášených do výběrového řízení je tajný. Vítěz bude zvolen pětičlennou výběrovou komisí, ta již zasedla a potvrdila, že oba výše zmiňovaní kandidáti jsou způsobilí výkonu funkce policejního prezidenta. Jmenování vítěze konkurzu vládou by mělo přijít nejpozději v polovině prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované