Hlavní obsah

Obézních lidí stále přibývá, nejvíce mezi dětmi. Nadváhu má desetina světové populace

V celém světě přibývá obézních lidí, a to zejména mezi mladšími ročníky.

 

Reklama

Výzkum se zaměřil na 195 zemí a pozoroval vývoj od roku 1980 do roku 2015. V Česku je obézních zhruba 20 procent žen i mužů.

Článek

V celém světě stále přibývá obézních lidí, a to zejména mezi mladšími ročníky - jak v bohatých, tak chudých státech. Nadváhou už trpí přibližně desetina světové populace. Upozornila na to nová studie v odborném časopise New England Journal of Medicine. S obezitou je pak spojeno hlavně zvýšené riziko cukrovky, ale i dalších zdravotních potíží.

Výzkum se zaměřil na 195 zemí a pozoroval změny od roku 1980 do roku 2015. V tomto období se v 73 státech počet otylých více než zdvojnásobil a rostl i v dalších zemích. Podle vědců šlo před dvěma lety mezi obézní zařadit přes 107 milionů dětí a 603 milionů dospělých. Ve skupině mladistvých a mladých dospělých se výskyt nadváhy ztrojnásobil v Číně, Brazílii a Indonésii.

Jen za rok 2015 souviselo kolem čtyř milionů úmrtí právě s nadváhou. Obezita zvyšuje riziko cukrovky, srdečních chorob, nemocí ledvin i rakoviny. Šířící se nadváha proto podle autorů studie představuje globální zdravotní problém.

Jak si vede Česko

V České republice je obézních zhruba 20 procent žen i mužů. Vyplývá to z únorových údajů Českého statistického úřadu. Otylost vykazuje zhruba čtvrtina patnáctiletých chlapců a 13 procent stejně starých dívek. Počet dětí s nadváhou se tak za posledních 15 let výrazně zvýšil a její úroveň dosáhla nového maxima. Upozornila na to v květnu zveřejněná zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO).

Šíření obezity způsobují hlavně nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky. Podle WHO nadváha častěji postihuje děti z chudších rodin. U otylých dětí je vysoká pravděpodobnost, že takovými zůstanou i v dospělosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované