Hlavní obsah

Od Karla jsem dostala spoustu cenných darů, nejvíc si ale pamatuji na kytku jeřabin, vzpomíná Vendula Pizingerová

Emotivní zpověď Venduly Pizingerové o vztahu s Karlem Svobodou.Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od smrti Karla Svobody uplynulo už 11 let. My jsme se vydali za jeho manželkou Vendulou, která zavzpomínala na jejich společný život.

Článek

První otázka byla jasná. Kdo koho sbalil? A Vendula okamžitě vyhrkla, že ona určitě ne, protože na začátku ani nevěděla, kdo je to Karel Svoboda. Záhy na to prý však přišla. Skladatel se jí totiž začal dvořit. Zval ji na schůzky do kina, restaurace i na výlety: „A na všechny chodil pozdě. Vysvětlil mi, že je umělec a chodit pozdě tedy musí. Tak jsem se naučila na něj čekat, i když mě to ze začátku štvalo,“ říká Pizingerová.

Z hudby je jasné, že Svoboda byl romantik, ale jak už to tak bývá, nejvíc romantický byl právě při své tvorbě. „Občas byl ale samozřejmě romantický i jako nápadník. Jednou mi třeba zapomněl koupit kytku k svátku, a tak se někam vyšplhal, aby mi utrhl kytku jeřabin. Dostala jsem od něj mnoho jiných a cenných dárků, na které si nevzpomínám, ale na tuhle kytku nezapomenu,“ vypráví Vendula.

Věkový rozdíl 34 let byl trnem v oku mnohých lidí: „Moje kamarádky byly spíš zvědavé. Táta, který vždycky všechny moje kluky odehnal, si to u Svobody nedovolil, a tím měl Karel vyhráno. No a matka, ta ho zbožňovala. A to Karlovo okolí zase nebylo nadšené, ale já se nedivím. To tak prostě je,“ dodává.

Okolí si ale nakonec zvyklo. Pár spolu byl skoro tři roky a na řadu přišla žádost o ruku: „Karel byl stará škola, takže zavolal mojí mámě. To jsem se cítila trošku dotčená,“ dodala se smíchem. A po svatbě přišlo těhotenství a narodila se dcerka Klárka. Společné štěstí však překazila leukémie, které holčička ve čtyřech letech podlehla. Tato tragédie se na manželství podepsala a Vendula přiznává, že i když je boj o život dcerky nejprve stmelil, její smrt manželství málem rozbila.

Pavel Vítek a Janis Sidovský vzpomínají na Karla Svobodu.Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

Láska a porozumění však nakonec zvítězily. Manželé se začali snažit o další dítě. To se ale nedařilo. Nakonec se po pěti letech, díky umělému oplodnění, narodil syn Jakub: „Byli jsme strašně šťastní, že se to podařilo, a nikdo v tu chvíli nevěděl, že si to neužijeme moc dlouho,“ vzpomíná Vendula na leden 2007, kdy její manžel spáchal sebevraždu. Jeho smrt zasáhla všechny - fanoušky, kolegy, kamarády a nejvíc samozřejmě ji a tři děti: „Zpětně vůbec nevím, jak jsme to tenkrát přežili. To byla tak hrozná doba. Šílený tlak médií, zloba.“

Nad vodou ji držel malý Kubík, který si na toto období nevzpomíná. Aby ho ochránila před tím, že si některé věci přečte z novin nebo mu je řeknou spolužáci ve škole, vše mu vysvětlila, když šel do první třídy. I přesto si myslí, že otázky z jeho strany teprve přijdou. Už nyní je však jasné, že podobu s tátou Jakub nezapře. Stejně jako starší bratr Petr: „Má jeho rysy i podobnou mimiku. Když ho vidí třeba v televizi, je pyšný na to, co táta dělal, a to je moc fajn,“ uzavírá Vendula Pizingerová.

I když od tragické události uplynula dlouhá doba, některé vzpomínání nebylo jednoduché a tímto děkujeme za upřímné odpovědi a krásné historky ze společného života s legendárním skladatelem. Další takové najdete v následujícím videu. Podělili se o ně Pavel Vítek a Janis Sidovský, kteří byli hosty studia Slavných.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované