Hlavní obsah

Odvážný krok. Liberecká galerie chystá výstavu bez klasických uměleckých děl

Foto: Asociace muzeí a galerií ČR

Oblastní galerie v Liberci.

Reklama

Liberecká oblastní galerie připravuje pro svůj hlavní výstavní sál nezvyklou výstavu. Půjde o multimediální instalaci bez klasických uměleckých děl, jako jsou obrazy nebo sochy.

Článek

„Což není běžné v našem prostoru,“ řekla kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová. Hlavním prvkem výstavy nazvané Interference bude natažená plachta nad celým sálem a nad ní bude ještě jedna. Návštěvníci ji uvidí nejdříve za šest týdnů, po otevření galerie na konci května, pokud se nezmění nařízení vlády.

Autory výstavy jsou Josef Šafařík, Adéla Bébarová a Dávid Sivý. „Nic tady v podstatě není, nejsou tady obrazy ani sochy. Tím jsme hrozně rádi, že nám to liberecká galerie velice odvážně dovolila zrealizovat, protože my instalace děláme dlouhou dobu a v galeriích se toto moc neprezentuje,“ uvedl Šafařík. Výstavu vytvořili umělci speciálně pro prostor galerie a připomínají jí i původní využití budovy, jde o bývalé lázně, postavené na začátku 20. století.

Foto: Asociace muzeí a galerií ČR

Uměleckým dílem bude i samotná galerie.

„Chtěli jsme prostor odhalit a nechat ho vyniknout, to byla první vize,“ uvedl Šafařík. Uměleckým dílem tak bude i samotná galerie, což návštěvníci při běžných výstavách nevnímají. „Aby viděli tu krásnou architekturu, ale zároveň, aby tady rezonovala i umělecká myšlenka. Uvidíme, zda se to podaří,“ řekl Šafařík.

Tomuto záměru odpovídá i název výstavy – Interference. „Čili komunikace, ovlivňování se navzájem. Tak já s tou instalací ovlivňuji prostor galerie nebo nechávám vyznít tu galerii,“ dodal. Výstava bude v bývalé bazénové hale, nad níž budou dvě plachty. Jejich křížením vznikne interferenční vzor, který působením světla bude vytvářet optickou iluzi, jež se bude během dne měnit. Vyvolávat by měla pocit vodní hladiny. Takových instalací bude ale v hlavním výstavním sále galerie více.

Reklama

Doporučované