Hlavní obsah
Online

Královská svatba: Princ Harry a Meghan Markleová jsou manželé

Sledujte přenos svatebního obřadu ve Windsoru i dění po něm.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Sledujte v živém přenosu svatební obřad ve Windsoru.

Článek

Hlavní postavy sobotní velkolepé show jsou dány.

Snoubenec: Princ Harry je nejmladší syn prince Charlese a zesnulé princezny Diany. Jeho babičkou je královna Alžběta II. Jako mladší bratr prince Williama je třiatřicetiletý Harry šestý v pořadí nástupnictví na trůn. V kapli sv. Jiří na hradě Windsor, v místě své nadcházející svatby, byl pokřtěn.

Snoubenka: Meghan Markleová, šestatřicetiletá americká herečka z kalifornského Los Angeles. Diváci ji mohou znát především ze seriálu Suits (v češtině Kravaťáci), kde ztvárňuje asistentku Rachel Zaneovou od roku 2011. Její matka Doria Raglandová je Afroameričanka, zatímco její otec Thomas W. Markle je běloch s holandskými a irskými geny, který se živí jako osvětlovač a je držitelem ceny Emmy.

Obřad proběhl v sobotu ve 13:00 v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, novomanželé pak podstoupili tříkilometrovou projížďku kočárem a zamířili na večerní recepci.

Sledujte hlavní momenty královské svatby v našem přenosu a online reportáži.

  • Svatební dort s příchutí bezové šťávy a citronového tvarohu

  • Biskup Michael Curry hvězdou obřadu

    Pozornost médií i veřejnosti upoutal americký biskup Michael Curry, který během ceremonie vystoupil s velmi živým proslovem. Curry, který stojí v čele americké episkopální církve, přenesl do srdce britské monarchie atmosféru harlemských kostelů s jejich spirituály a gospely. „V lásce je síla, nepodceňujte ji. Ví to každý, kdo se někdy zamiloval,” řekl Američan v emotivním projevu proneseném rytmickým stylem černošských kazatelů. Meghan jeho slova sledovala s uvolněným úsměvem, Harry s klidnou tváří úměrnou vážnosti chvíle.

    Americký biskup, považovaný v zámoří za jednoho z nejprogresivnějších duchovních, četl své kázání z tabletu iPad. První ohlasy na sociálních sítích ho dnes pasovaly na bezmála hlavní hvězdu windsorského obřadu, která energicky narušila puritánsky upjaté ovzduší ceremoniálu svázaného letitými tradicemi.

  • Pusťte si naše speciální vysílání ke královské svatbě

    Video: Seznam

  • Novomanželé se vrátili zpět na hrad Windsor, následuje recepce

    Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se po tříkilometrové projížďce kočárem po městě Windsor vrátili zpět na hrad. Večer proběhne soukromá recepce s blízkými přáteli a rodinou ve Frogmore House.

  • Moje holčička vypadá krásně, řekl otec nevěsty

    Otec nevěsty Thomas Markle, který se kvůli zdravotním potížím nemohl svatby zúčastnit, řekl webu TMZ, že sledování královské svatby pro něj bylo velice „emotivní a radostné”.

  • Novomanželé se vydali na projížďku kočárem

    Harry a Meghan nastoupili do kočáru a vydávají se na tříkilometrovou projížďku po městečku Windsor.

    Foto: ČTK
  • Vévoda a vévodkyně ze Sussexu opustili kapli

    Kaple se rozezněla sborově zazpívanou britskou hymnou. Když zpěv dozněl, Harry a Meghan odešli ruku v ruce z kaple, poprvé jako právoplatní manželé. Před kaplí si vyměnili druhý manželský polibek.

  • Harry a Meghan jsou manželé

    Harry s Meghan vyslovili manželské sliby, poté si vyměnili prstýnky. Oddávající arcibiskup z Canterbury je vzápětí prohlásil za muže a ženu.

  • Na obřadu zazněla píseň „Stand by Me” v podání gospelu

    Po kázaní amerického biskupa Michaela Curryho zazpíval gospelový sbor píseň „Stand by Me”.

  • Harry a Meghan si řekli své „ano”

    Vše směřovalo k tomuto okamžiku. Princ Harry a herečka Meghan Markleová si řekli své „ano” v kapli sv. Jiří na hradě Windsor.

  • Šaty nevěsty jsou možná překvapením

    Meghan překvapila velmi konzervativními, čistě bílými šaty s tříčtvrtečním rukávem a lodičkovým výstřihem na ramena z dílny značky Givenchy. Navrhla je Clare Waight Kellerová. Na závoji je květinová aplikace, která představuje 53 zemí Commonwealthu.

  • Ve Windsoru probíhá obřad

    V kapli svatého Jiří ve Windsoru začal svatební obřad.

  • Nevěsta vystupuje z auta a vydává se svatebním průvodem směrem ke kapli sv. Jiří

    Nevěsta Meghan Markleová společně se svou matkou přijela do Windsoru. Následuje svatební průvod. Část cesty půjde bez doprovodu obklopená pouze svými družičkami a mládenci. Těmi jsou 4 chlapečci a 6 holčiček, včetně dětí prince Williama a vévodkyně Kate. K oltáři pak nevěstu doprovodí princ Charles.

  • Přijela královna Alžběta II.

    Na místo přijíždí i samotná královna Alžběta II. v doprovodu svého manžela prince Philipa.

  • Ženich je na místě

    Princ Harry dorazil i se svým bratrem Williamem na svatbu. Harry má na sobě uniformu elitního jezdeckého regimentu označovaného jako Blues and Royals, který je součástí královské gardy. Oba bratři jdou spolu k oltáři.

  • Na místo přicházejí členové královské rodiny

    Ve chvíli, kdy se Meghan Markleová vydala na cestu ke kapli sv. Jiří, na místo začali přicházet příslušníci královské rodiny. V první vlně přichází Harryho sestřenice Zara Tindall s manželem Mikem. V závěsu za nimi přichází princezny Beatrice, Eugenie a Anne.

  • Nevěsta Meghan Markleová je na cestě do kaple sv. Jiří

    Nevěsta opustila v autě značky Rolls-Royce hotel Cliveden House v Taplowu, kde strávila předsvatební noc. Cesta ke kapli svatého Jiří by měla trvat přibližně 25 minut.

  • Bývalého fotbalistu Davida Beckhama po cestě do kaple svatého Jiří objala fanynka

    Herec George Clooney s chotí právě dorazili. Amal Clooney si oblékla šaty hořčicově žluté barvy sladěné s kloboukem. V závěsu za nimi přicházejí manželé Beckhamovi. Módní návrhářka Victoria Beckhamová je oblečena do šatů tmavě modré barvy. Bývalého fotbalistu po cestě do kaple objala fanynka, kterou byla shodou okolností Amelia Thompson, jedna z pozvaných a přeživší loňského teroristického útoku v Manchesteru.

    Foto: ČTK
  • Jak budou vypadat snubní prsteny

    Snubní prsteny pro Harryho a Meghan dodali londýnští klenotníci Cleave and Company, kteří vyrobili také zásnubní prsten s diamantem z Botswany. Snubní prsten pro Markleovou je z kousku velšského zlata darovaného královnou, Harryho ze zdobené platiny. Nyní má prsteny u sebe princ William, který jde svému bratrovi za svědka.

Reklama

Hlavní zprávy