Hlavní obsah

Protest skončil. Taxík s reportérkou Seznamu dvakrát kontrolovala policie. Akce se bude opakovat v pátek i v pondělí

Jeli jsme s protestujícími taxikáři Prahou. Dvakrát nás kontrolovala policie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Skoro patnáct stovek taxikářů jede Prahou v pomalé koloně na protest proti konkurenčnímu Uberu, který je podle nich nelegální. Reportéři Seznamu sledují jejich protest hned na několika místech.

Článek

Protest je namířen proti vládě a ministerstvům, která podle řidičů nic nedělají ve věci Uberu a dalších služeb, jež považují za nekalou konkurenci. Loni ze stejných důvodů protestovali i proti pražskému magistrátu. Dnešního protestu se účastní skoro 1500 aut, podle Davida Bednáře ze Sdružení českých taxikářů jde opět o pomalou jízdu Prahou a nikoliv o blokádu některé z frekventovaných komunikací. Situaci sledují republikoví i městští policisté a také dopravní podnik, aby v případě dopravních komplikací mohli zakročit.

17:00 - Taxikáři doufají v ještě vyšší účast řidičů taxi. Na Strahově, kde začala a skončila i dnešní akce, se chtějí sjet ve 12:00, řekli novinářům. O hodinu a půl později by vyrazili do centra, přičemž trasa se proti dnešku asi změní. Taxikáři ale předtím zřejmě zopakují výzvu, aby za nimi přijeli jednat členové vlády. Dnes s ní neuspěli a vyjeli do centra. V pátek pravděpodobně doručí petici na Úřad vlády.

15:59 - Protestovat chtějí taxikáři i v pondělí. O víkendu si dají pauzu, v pondělí však hodlají uspořádat další protest.

15:52 - Stejný protest bude i v pátek. Na pátek chystají taxikáři stejnou protestní jízdu, kterou podnikli dnes. Dopoledne se opět sejdou na Strahově.

15:41 - Protest se blíží ke konci. Taxikáři se pomalu vracejí na Strahov, kde se ráno sešli. Přímý přenos Seznamu pokračuje.

15:34 - Policie: Jeden z protestujících taxikářů měl zákaz řízení.  Jeden z protestujících řidičů taxi, kterého policisté zastavili dnes kvůli pomalé jízdě centrem Prahy, měl platný zákaz řízení motorových vozidel. Policie to uvedla na webu. Policisté řidiče zadrželi. „Pro podezření z trestného činu maření úředního rozhodnutí a vykázání skončil na místním oddělení policie,” sdělila policie. Stovky řidičů taxi protestují pomalou jízdou v metropoli proti alternativním přepravním službám typu Uber. Tvrdí, že jde o nekalou konkurenci a stát vůči ní nic nepodniká.

15:20 - První kolona vyjela ze Strahova ve směru přes Chotkovy sady, kolem Úřadu vlády a přes Hlávkův most na magistrálu. Druhá sjela ze Strahova na Holečkovu ulici a jela přes ulici Zborovskou, Jiráskův most a Resslovu ulici na I. P. Pavlova, kde rovněž najela na magistrálu. Poté taxikáři ohlásili jízdu podle předpisů po obou trasách ve smyčce tam a zpátky. Blokádu magistrály ani jiných ulic neplánují. Po dvou hodinách se mají vrátit na Strahov. V pátek se hodlají ve stejný čas opět sjet na Strahově a akci zopakovat. Taxikáři mají parkoviště u Strahovského stadionu zamluvené u magistrátu i na příští týden.

15:18 - Policie uvedla, že řidiče taxi zastavila pro podezření z bezdůvodně pomalé jízdy. „V tuto chvíli je v centru metropole běžný provoz. Nicméně i tak žádáme motoristy, aby do centra nejezdili vozidly,” napsala na webu. O protestu se motoristé dočtou i na světelných informačních tabulích u pražských silnic.

15:11 - Taxík s reportérkou Seznamu opět kontrolovala policie. Řidič jel příliš pomalu, absolvoval druhou zkoušku na alkohol, protestní akce pokračuje.

15:02 - Taxík s reportérkou Seznamu Barborou Kalátovou kontrolovala policie. Šlo o běžnou kontrolu, řidič podstoupil dechovoou zkoušku a akce pokračuje dál.

14:00 - Akci na Strahově od rána sledují policisté, a to i s pomocí helikoptéry. „Policisté jsou připraveni dělat to, co je v jejich silách, aby byly dopravní komplikace co nejmenší," uvedla policie na webu poté, co taxikáři začali vyjíždět ze Strahova. Policisté jsou rozestaveni podél trasy, kudy vozy taxi projíždějí.

Protest taxikářů v Praze.Video: Seznam Zprávy

13:55 - První kolona vyjela ve směru přes Chotkovy sady, kolem Úřadu vlády a přes Hlávkův most na magistrálu. Druhá sjíždí ze Strahova na Holečkovu ulici a jede přes Zborovskou ulici, Jiráskův most a Resslovu ulici na I. P. Pavlova, kde rovněž najede na magistrálu. Poté plánují taxikáři jezdit podle předpisů po obou trasách ve smyčce tam a zpátky. Blokádu magistrály ani jiných ulic neplánují. Po dvou hodinách se vrátí na Strahov. Zítra se plánují sejít ve stejný čas na stejném místě a akci zopakovat. Taxikáři mají parkoviště u Strahovského stadionu zamluvené u magistrátu i na příští týden.

13:50 - Protestující taxikáři vyjeli kolem 13:30 ze Strahova. Ve smyčce přes centrum budou Prahou jezdit dvě hodiny. Stejný protest se bude opakovat i v pátek. Vozů se na parkoviště u stadionu podle organizátorů sešlo 1800 až 2000. Magistrát uvádí číslo 1400 aut. Ve 13:45 první vozy dojely na I. P. Pavlova. Kolona, mířící přes Hlávkův most, jede téměř krokem.

13:21 - Další protest v pátek. Taxikáři chtějí dnešní akci zopakovat i v pátek a možná i v dalších dnech.

13:18 - Aktuálně ze Strahova od reportérky Seznamu Barbory Kalátové. Taxikářům došla trpělivost.

12:50 - Novela zákona upraví fungování Uberu. Novela zákona o silniční dopravě, která bude regulovat činnost Uberu a dalších zprostředkovatelů, by měla na jedné straně umožnit zprostředkování objednání taxi přes elektronické systémy, na druhé straně by ale měla zavést odpovědnost pro zprostředkovatele, aby jeho služeb využívali jen licencovaní řidiči. Ze zprostředkování by měla být vázaná živnost.

12:47 - Taxikáři si berou obyvatele Prahy jako rukojmí, míní Ťok. Uber, proti kterému je dnešní protest taxikářů namířený, podle ministra dopravy Dana Ťoka zatím neprokázal, že má ke zprostředkování odvozu osob živnostenské oprávnění. Hlavní problém je ale podle něj v tom, že zprostředkovává jízdy řidičům, kteří nemají licenci pro taxislužbu - a to by měl zákon změnit. „Musím přiznat, že jsme zvažovali, jestli za taxikáři dnes pojedeme, ale k ničemu by to nevedlo. Scházíme se pravidelně zhruba každých 14 dní, a dnešní protest proto považuji za nešťastný. Taxikáři si berou jako rukojmí obyvatele Prahy,“ uvedl Ťok.

12:42 - Ťok dnes jednání s taxikáři odmítl, setkají se za 14 dní. Ministr dopravy Dan Ťok za protestujícími taxikáři dnes nedorazí. Bude s nimi jednat na pravidelné schůzce 23. února, kde by se měli shodnout na znění novely zákona o silniční dopravě, která bude regulovat činnost Uberu a dalších zprostředkovatelů.

12:38 - Andrej Babiš ultimátu taxikářů nevyhoví. Jak zjistili reportéři Seznamu, Babiš dnes na Strahov nepojede. Pokud by však protestní kolona jela kolem sídla vlády, je připraven převzít petici a názory taxikářů si vyslechnout.

12:23 - Modrý anděl s taxikáři nesouhlasí. Společnost Modrý anděl, která je zprostředkovatelem služeb v oblasti přepravy, zejména taxi a odvoz vozu, považuje chystané protesty formou stávky za nešťastné řešení a nepodporuje je. Podle Roberta Faltýnka, jednatele společnosti Modrý anděl, je nepřípustné, aby si protestující taxikáři vzali pro vyjádření svého nesouhlasu jako rukojmí řidiče v Praze, kteří jejich pomalou jízdou musejí trpět.

12:04 - Podle Babiše vláda s taxikáři jedná. Andrej Babiš doplnil, že ministr dopravy Dan Ťok věc řeší a s taxikáři třikrát jednal. „Ta novela je připravená, půjde do meziresortního připomínkování,“ uvedl premiér. Jestli je možné přípravu návrhu urychlit, je podle něj na ministrovi. Ťok dnes ráno v prohlášení uvedl, že jeho úřad s taxikáři pravidelně jedná a chce se dohodnout.

12:03 - Jeden metr pro všechny. Řečnice před shromážděním uvedla, že taxikáři jsou i řidiči, kteří provozují přepravní služby prostřednictvím digitálních platforem. Proto by měli podle ní splňovat stejné zákonné podmínky. „Měl by platit jeden metr. Vyzýváme vládu k tomu, aby začala konat,“ uvedla.

11:47 - Babiš je připraven taxikáře vyslechnout, když ho osloví. „Jednat s taxikáři bylo na magistrátu,“ řekl premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš poté, co protestující taxikáři pohrozili blokádou, když s nimi nepřijdou diskutovat zástupci vlády. Babiš zdůraznil, že ho nikdo neoslovil. Doplnil, že když ho taxikáři pozvou, rád je vyslechne. V poledne se k situaci vyjádří ministr dopravy Babišovy menšinové vlády Dan Ťok. „Mně nikdo nepsal, nikdo mne nikam nepozval, takže, když mne někdo pozve, tak si je rád vyslechnu,“ uvedl Babiš. Protest se podle něj týká magistrátu, který se zástupci nespokojených taxikářů jednal, nikoli vlády. „My jsme o tom nemluvili, nám nikdo nepsal, mluvili o tom s magistrátem,“ uvedl. Ťok dnes ráno v prohlášení uvedl, že jeho úřad s taxikáři pravidelně jedná a chce se dohodnout. Zopakoval, že ministerstvo dokončuje návrh legislativních změn, které srovnají podmínky pro taxi a služby typu Uber.

Foto: Seznam Zprávy

Majitelé AAA a Profi Taxi stojí frontu na párek. Foto: Barbora Kalátová (Seznam.cz)

11:34 - Kde bude demonstrace? Taxikáři v případě, že vláda nezareaguje, plánují vyjet pomalou jízdou ve dvou kolonách, jedna Patočkovou ulicí a druhá přes Resslovu. Pohybovat se chtějí v centru kolem magistrály. Konkrétní místo, kde by zastavili nebo uspořádali demonstraci, zatím protestující nemají.

Foto: Barbora Kalátová (Seznam.cz), Seznam Zprávy

Taxikáři si čekání na Babiše krátí konzumací uzenin. Foto: Barbora Kalátová (Seznam.cz)

11:32 - Reportérka Seznamu Barbora Kalátová aktuálně ze Strahova:

11:30 - Uberem jezdí v Praze 270 tisíc lidí. „Na dostupnou dopravu od Uberu, která se dá objednat jedním kliknutím, dnes v Praze spoléhá už přes 270 000 cestujících a prostřednictvím naší aplikace si vydělávají tisíce řidičů. Chceme spolupracovat s městem, aby se služba rozvíjela, a dalšími zúčastněnými stranami a najít nejvhodnější řešení jak pro město, tak i pro uživatele,“ uvedla mluvčí Uberu Miroslava Jozová. Dodala, že aplikace jako Uber přispívají k omezení dopravních zácp, zlepšují kvalitu ovzduší ve městech a snižují potřebu parkovacích míst.

11:28 - Ťok protestuje. Protest taxikářů dnes vyvolal kritiku, vyjádřil se proti němu ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO) či taxislužba Modrý anděl. Podle jednatele firmy Roberta Faltýnka je nepřípustné, aby si protestující taxikáři vzali pro vyjádření svého nesouhlasu jako rukojmí řidiče v Praze, kteří jejich pomalou jízdou musejí trpět. Důvod protestů je podle něj nicméně legitimní a služby typu Uber by se měly regulovat.

11:22 - Uber: Snažíme se hledat řešení, které by vyhovovalo všem. Společnost Uber se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem. Firma to dnes uvedla v reakci na protest taxikářů. Těch se sjelo zatím zhruba 1500 na Strahově a chystají se vyjet do centra.

Foto: Barbora Kalátová (Seznam.cz), Seznam Zprávy

Protest na Strahově. Foto: Barbora Kalátová (Seznam.cz)

11:19 - Taxikáři se rozdělí, pojedou dvěma trasami. Nejprve magistrálou na I. P. Pavlova, poté jedna skupina přes Patočkovu ulici, druhá přes Chotkovy sady.

11:13 - Babiš má hodinu. Taxikáři dali Andreji Babišovi ultimátum. Pokud za nimi nepřijede na Strahov a nezačne s nimi jednat, vydají se na pomalou jízdu Prahou.

11:03 - Ať sem přijede Babiš, žádají taxikáři. Podívejte se na exkluzivní video reportérky Seznamu Barbory Kalátové.

10:59 - 1400 vozů na Strahově. Reportérka Seznamu Barbora Kalátová má potvrzenou informaci: k protestu už se šikuje 1400 aut.

10:57 - České vlajky nad srazem taxikářů. Většina řidičů postává v poměrně chladném počasí v hloučcích u vozidel a diskutuje. Na některých autech mají taxikáři připevněné i české vlajky, na dalších jsou polepy s nápisem „Strahov 2018“.

10:50 - Párky a polévka na posilněnou. Sjíždějící se taxikáři mají na vozech vylepené červené čtverečky, které označují jejich nesouhlas s fungováním služeb typu Uber. Kromě převážné většiny pražských taxikářů jsou na místě i kolegové z jiných krajů, například z Olomouce nebo Vysočiny. Pro účastníky je připraven i stánek s občerstvením, kde se prodávají párky, klobásy, polévka či teplé nápoje.

10:37 - Podívejte se na aktuální video ze Strahova. Reportérka Seznamu Barbora Kalátová hlásí ze Strahova, že další a další auta taxikářů stále přijíždějí, podívejte se na její video.

10:33 - Proti politikům. Protest je namířen proti vládě a ministerstvům, která podle řidičů nic nedělají ve věci Uberu a dalších služeb, jež považují za nekalou konkurenci. Loni ze stejných důvodů protestovali i proti pražskému magistrátu. Dnešního protestu se zúčastní stovky aut, podle Davida Bednáře ze Sdružení českých taxikářů půjde zřejmě opět o pomalou jízdu Prahou a nikoliv o blokádu některé z frekventovaných komunikací.

10:30 - Policie ve střehu. Situaci sledují republikoví i městští policisté a také dopravní podnik, aby v případě dopravních komplikací mohli zakročit. S ohledem na to, že zatím není jasná trasa protestu, budou na situaci reagovat operativně.

10:26 - Co vadí taxikářům na Uberu. Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že šoféři Uberu nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Reklama

Doporučované