Hlavní obsah

Osm demonstrací v Praze, 145 po republice. Milion chvilek změnil strategii

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Loňský protest Milionu chvilek pro demokracii.

Reklama

Protestovat se bude i v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Mladé Boleslavi, Opavě, Ostravě, Plzni nebo Zlíně.

Článek

Spolek Milion chvilek pro demokracii narazil při plánování úterní demonstrace proti vládě na zákon.

Organizátoři chtěli nahlásit shromáždění pěti tisíc lidí, a tolik lidí se k tomu také na sociálních sítích přihlásilo, ale mimořádná opatření kvůli koronaviru povolují jen akce maximálně pro 500 účastníků.

Na pražském Staroměstském náměstí proto spolek vytvoří koridor právě pro 500 lidí, další podpora přijde z mnoha nejrůznějších míst v republice.

„Lidé, kteří se na akci nevejdou, budou moci vyjádřit svůj názor individuálně,“ oznámili organizátoři.

Kvůli omezením vyzval Milion chvilek nespokojené občany, aby demonstrovali ve svých obcích.

V pondělí ráno pak organizátoři uvedli, že registrují 145 protestů po celé republice, včetně celkem osmi demonstrací na území Prahy 1, 2, 4, 7, 8, 10 a 13.

Protestovat se bude i v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Mladé Boleslavi, Opavě, Ostravě, Plzni nebo Zlíně.

Od prvních opatření vlády souvisejících s epidemií bylo v České republice několik demonstrací, například v sobotu protestovalo proti policejnímu násilí a rasismu několik stovek lidí před americkou ambasádou.

Ještě na konci dubna ministerstvo vnitra uvádělo, že při dodržení bezpečnostních pravidel, tedy dvoumetrových rozestupů a nošení roušek, se může podle zákona o právu shromažďovacím sejít jakýkoliv počet lidí.

Minulý týden ale postoj změnilo – mluvčí ministerstva Adam Rözler pro redakci Seznam Zpráv uvedl, že nové opatření ministerstva zdravotnictví se vztahuje i na demonstrace, a počet účastníků proto nesmí překročit 300, respektive od pondělí 500 lidí.

Nerozpráší, ale ‚napráší‘

Naposledy v pátek policie na svém twitterovém účtu uvedla, že nebude za žádných okolností omezovat výkon shromažďovacího práva ve prospěch mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Stejně se v pátek vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro server Aktuálně.cz.

Policisté ovšem na Twitteru dodali, že pokud dojde k porušování hygienických podmínek stanovených opatřením ministerstva zdravotnictví, policie upozorní krajskou hygienickou stanici.

Foto: Twitter / Policie ČR

Nebudeme omezovat výkon shromažďovacího práva, ale nahlásíme to, uvedla policie.

Tento další (půl)obrat vnitra okomentoval i Milion chvilek.

„Policie ČR tweetuje (ví o tom mluvčí Rözler?), že shromáždění nerozpráší, nýbrž napráší. 😉 Nerozpráší, ale v případě překročení počtu účastníků zaeviduje a nahlásí hygieně,“ uvedli organizátoři.

Organizátoři se obávají, že by vláda mohla spojovat úterní demonstraci s dalším šířením nemoci covid-19 v Praze.

„Za těchto okolností považujeme za nejmoudřejší důsledně dodržet všechna bezpečnostní opatření a omezit úterní akci na 500 osob. Kdo se nevejde, bude moci protestovat individuálně.“

Spolek minulý týden oznámil, že na opatření ministerstva zdravotnictví podá správní žalobu. Městský soud v Praze by měl rozhodnout, zda opatření k ochraně veřejného zdraví nezasahuje nepřiměřeným způsobem do základních práv garantovaných ústavou.

Reklama

Související témata:

Doporučované