Hlavní obsah

Mrtví, ale stále v objetí. Fotografie otce s dcerou, kteří se utopili při cestě za snem, otřásla nejen USA

Otec s dcerou se utopili v řece při pokusu překročit hranici Spojených států.Video: David Krkoška, AP

 

Reklama

Tělo mrtvého muže ze Salvadoru a malé holčičky leží obličejem v mělké vodě na břehu řeky Rio Grande, oba jsou mrtví, oba zahynuli při pokusu dostat se do Spojených států. Šokující fotografie, která se objevila v řadě světových médií, je další smutnou připomínkou migrační krize v Americe.

Článek

Na fotografii je šestadvacetiletý Óscar Alberto Martínez Ramírez a jeho dvouletá dcera Valeria. Těla byla objevena na břehu řeky nedaleko mexického města Matamoros, kam rodina přišla žádat o azyl ve Spojených státech. Poté co si ale muž uvědomil, jak dlouho by proces schválení žádosti trval, rozhodl se hranici překročit na vlastní pěst.

„Nejprve přeplaval s holčičkou a nechal ji na americké straně řeky. Pak se otočil, aby se vrátil pro svou ženu. Dívka ale šla za ním do vody. Když ji šel zachránit, proud je oba strhl,“ řekl jeden ze svědků události pro web The Guardian.

Jen letos při pokusu překročit řeku Rio Grande zemřely desítky lidí. Hladina řeky je na rekordní úrovni a místní aktivisté se před ní snaží migranty varovat. Proces schválení oficiální žádosti ale může trvat roky a USA navíc dramaticky zredukovaly počty přijímaných uprchlíků. V rámci širších opatření Trumpovy administrativy proti migraci jsou nově žadatelé o azyl nuceni čekat na vyřízení žádosti v Mexiku – migranti proto stále častěji riskují nebezpečný přechod přes hranici.

Mexické noviny přirovnávají tuto fotografii k té, která byla v roce 2015 pořízena na pobřeží řeckého ostrova Kos, kde moře vyplavilo tělo tříletého syrského chlapce. Jestli bude mít nějaký dopad na ostrou debatu o migraci v USA, se ale teprve ukáže.

Reklama

Doporučované