Hlavní obsah

Peroutkova vnučka nechce prezidenta Zemana u soudu kvůli článku Hitler je gentleman

Proč chce být prezident Miloš Zeman účastníkem sporu o jeho výrok.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman se chce připojit k řízení jako takzvaný vedlejší účastník. Terezie Kaslová to ale odmítá.

Článek

Spor kvůli známému výroku prezidenta Miloše Zemana na adresu novináře Ferdinanda Peroutky vrátil Nejvyšší soud letos v květnu na začátek. Ale nové jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1 nebylo ani po několika měsících nařízeno.

Důvodem je v poslední době skutečnost, že se Zeman rozhodl k řízení připojit jako takzvaný vedlejší účastník. Jenže s tím nesouhlasí Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, která v tomto případě podala žalobu.

Obvodní soud pro Prahu 1 tak řeší, jestli prezidentovi vyhoví, nebo ne. Navíc Kaslová se může ještě případně odvolat.

Soudkyně Alena Novotná z Obvodního soudu pro Prahu 1 Seznamu řekla, že rozhodnutí ještě nepadlo. „Až bude o této otázce pravomocně rozhodnuto, může řízení pokračovat o věci samé,“ vysvětlila Novotná. Kdy by to mohlo být, není v současné době jasné.

Spor se k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 vrátil, protože Nejvyšší soud řekl, že Kaslová nemůže v tomto případě žalovat Kancelář prezidenta republiky. Nově tak bude stát zastupovat Ministerstvo financí. A Zeman pak požádal, aby se jednání mohl také účastnit.

„Hitler je gentleman?” Jiří Ovčáček v přímém střetu s vnučkou Ferdinanda Peroutky.Video: Seznam Zprávy

Podle advokáta Františka Vyskočila, který Kaslovou zastupuje, Zeman celou dobu tvrdil, že není procesně způsobilý, aby byl jednou stranu sporu.

„Najednou chce být prezident vedlejším účastníkem? Sami tvrdili něco, co snahou o vstup do řízení popírají. Protože prezident republiky nemá právní osobnost, nemůže být ani účastníkem řízení, byť vedlejším,“ uvedl Vyskočil.

Advokát kanceláře prezidenta Marek Nespala má na to opačný názor. „Prezident republiky je hlavou státu a tento spor je veden se státem. Druhá věc je, že je sám autorem té myšlenky, toho výroku, takže chce být nadále účasten. Chce se vyjadřovat, argumentovat ve prospěch České republiky,“ řekl Nespala.

Po Zemanovi chce Kaslová omluvu, protože o jejím dědečkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Podle historiků ale tento článek neexistuje.

Reklama

Doporučované