Hlavní obsah

Pieta v podání Hradu. Pokroucené plastové kelímky

Foto: SZ Michal Šula

Prezident Miloš Zeman se účastnil pietního aktu na Pražském hradě. I on zapálil jednu z připomínkových svíček.

Reklama

V areálu Pražského hradu se rozhořelo během pondělí na 30 tisíc svíček jako připomínka obětí koronaviru. Řada plastových kelímků, které měly chránit plamínky svíček, ale skončila pokroucená.

Článek

Téměř 30 tisíc bílých svíček kompletně zaplnilo III. nádvoří Pražského hradu a částečně i II. a I. nádvoří. V pondělí se totiž v hradním areálu uskutečnil pietní připomínkový akt za oběti koronaviru.

Jenomže minimálně jeden spíše technický aspekt nebyl domyšlený. Aby zapálené svíčky vydržely co nejdéle a plamínky odolaly i případnému větru, byly umístěné do kelímků z tenkého průhledného plastu.

A právě z fotografií je patrné, že minimálně část kelímků nevydržela byla nevzhledně pokroucena. Upozornil na to fotoreportér Lukáš Bíba.

To, že ochrana svíček nevydržela a zkroutila se, dokumentuje i další fotografie, která se objevila na sociální síti. A z ní je jasné, že došlo také k deformaci teplem.

Na kritiku ohledně zkroucených kelímků zareagoval Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, a přispěchal s obranou. Podle něj se kelímky nepokroutily teplem, ale schválně byly přimáčknuté, aby lépe chránily plamen svíčky. Přimáčknutý plast se ovšem dostal blíž teplu plamenu.

Někteří navíc takovou podobu uctění památky obětí kritizovali na sociálních sítích jako neuctivou i neekologickou. „Každý se vyrovnáváme se ztrátou blízkých jinak, rozdílně prožíváme pietu. Uctít památku zemřelých na nádvoří Pražského hradu z 30 000 jednorázových plastových pivních kelímků nám ale přijde neuctivé k pozůstalým i přírodě,“ uvedla na Twitteru například ekologická organizace Greenpeace.

Sám autor fotografie, která se stala „hitem“ pondělního večera na sítích reagoval na Jindráka tak, že sice neviděl, jak k deformaci kelímků došlo, ale, že pokroucené kelímky mu pietní nepřipadají.

Podle tiskové zprávy Pražského hradu, pod kterou je podepsaný mluvčí Jiří Ovčáček, mělo jít o vyjádření soustrasti pozůstalým. „To je smyslem doposud historicky největšího pietního aktu, který se na Pražském hradě uskuteční,“ stojí ve zprávě.

„Areál Pražského hradu bude zcela výjimečně přístupný až do 24:00 hodin. Téměř 30 tisíc plamínků tak na několik hodin rozzáří ve tmě areál Pražského hradu, a to za doprovodu Hudby Hradní stráže,“ cituje dále tisková zpráva kancléře Vratislava Mynáře.

Zapalování svíček měli mít na starost pracovníci Kanceláře prezidenta republiky, Správy Pražského hradu, příslušníci Hradní stráže a Útvaru ochrany prezidenta. Část svíček mohli rozsvítit i návštěvníci.

Aktualizace 23:00: Zprávu jsme aktualizovali se zohledněním vyjádření šéfa hradního zahraničního odboru

Na záznam piety se podívejte v tomto videu.Video: ČTK

Reklama

Doporučované