Hlavní obsah

Po schůzce s Timem Cookem sklidil Babiš výsměch. Kvůli „boji za Apple Store pro naše lidi“

Reakce na setkání Andreje Babiše s Timem CookemVideo: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hned s několika šéfy velkých globálních firem se na Světovém ekonomickém fóru v Davosu setkaly české delegace v čele s premiérem Andrejem Babišem a předsedou Asociace malých a středních podniků Karlem Havlíčkem.

Článek

Největší rozruch vzbudilo čtvrteční setkání s ředitelem Apple Timem Cookem. Podle oficiálních vyjádření se s šéfem největší firmy světa česká delegace bavila o inovační strategie země, výzkumných centrech a vývojářích umělé inteligence.

Víc ale na sociálních sítích zaujala zdůrazňovaná snaha přimět Cooka, aby v Praze otevřel značkový obchod Apple Store. Ten má spíše prestižní status, než že by zákazníkům nějak výrazně zlepšil přístup k výrobkům a službám firmy. Ty lze v Česku už dnes pořídit prostřednictvím mobilních operátorů, e-shopů i sítí partnerských kamenných prodejen.

„Budeme bojovat za Apple Store v Praze pro naše lidi,“ napsal Andrej Babiš na Twitter ve čtvrtek v podvečer. Na sociálních sítích to vyvolalo poměrně velkou reakci. Uživatelé připomínali, že premiér by měl řešit akutnější problémy než prémiový obchod s elektronikou. Tweet vyvolal i poměrně dost satirických a parodických reakcí.

Političtí konkurenti potom přidávali, že se Babiš snaží tématem překrýt své současné problémy. „O vyšetřovatele Čapího hnízda Nevtípila se (čistě náhodně) zajímá GIBS. MÚ v Černošicích rozhodl o střetu zájmů premiéra, dle jeho výpadů v jeho neprospěch. Reakce? Babišův tým vypustí mlhu – Apple Store. Taktika stále stejná, jen mě mrzí, kolik lidí na to ještě naskakuje,“ reagovala na Twitteru poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Na další reakce se můžete podívat ve videu v úvodu článku. Publicita kolem Apple Store skutečně zastínila minimálně další schůzky české delegace v Davosu. Třeba IBM by podle Havlíčka v Česku mohlo otevřít centrum pro výzkum umělé inteligence.

Inspirací je podobná spolupráce IBM ve Francii, kde jsou nyní zaměstnány na dvě stovky lidí. „Bude to investice. Ne do budov a nějakých nových paláců, ale investice do know-how, do lidí," řekl po schůzce s viceprezidentem IBM Martinem Schroeterem Havlíček, který je i místopředsedou vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace.

V pátek se potom Babiš sešel s předsedou představenstva Huawei Kenem Hu. A to v situaci, kdy čínská firma musí řešit hned několik velkých problémů v různých částech světa.

Reklama

Doporučované