Hlavní obsah

Po válce gangů v brazilské věznici zůstalo bezmála 60 mrtvých

Drogové gangy si vyřizovaly účty v brazilské věznici. Zemřelo 57 lidí.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Nejméně 57 lidí přišlo podle CNN o život při nepokojích, které v pondělí vypukly v brazilské věznici ve městě Altamira a trvaly přes pět hodin. Nejméně 16 obětem vzbouřenci sťali hlavu.

Článek

Příčinou nepokojů v altamirské věznici na severu Brazílie jsou střety mezi dvěma konkurenčními gangy. Shodují se na tom experti i brazilská média.

Server O Globo s odvoláním na úřady státu Pará uvedl, že 16 vězňům vzbouřenci uřízli hlavu. U mnoha mrtvých bylo zřejmě příčinou smrti udušení, vzbouření vězni totiž v části areálu založili požár.

Nepokoje vypukly v pondělí ráno místního času a trestanci při nich zadrželi dva dozorce jako rukojmí. Později je ale propustili.

Brazilské ministerstvo spravedlnosti v prohlášení uvedlo, že spolupracuje se správou státu Pará v hledání těch, kdo jsou za násilí odpovědní. Ředitel státní věznice Jarbas Vasconcelos podle Reuters prohlásil, že vedení nemělo žádné informace o jakémkoliv připravovaném útoku.

Vzpoury v brazilských věznicích nejsou ojedinělé, ta pondělní je ale co do počtu mrtvých mimořádná. Podle dostupných údajů jde o jednu z nejtragičtějších vězeňských vzpour v novodobé historii země.

V lednu 2017 zemřelo ve věznici Anísio Jobim ve městě Manaus na severozápadě Brazílie 56 vězňů rovněž po střetech dvou znepřátelených gangů, které měly zřejmě spor o kontrolu nad obchodem s drogami ve věznici. Tehdy místní média psala, že jde o druhou nejhorší vzpouru vězňů v dějinách Brazílie co do počtu mrtvých.

Nejvíce obětí si vyžádaly nepokoje ve věznici Carandiru v Sao Paulu v roce 1992, při jejichž potlačování vojenskou policií zemřelo 111 vězňů.

Brazilské věznice jsou přeplněné a někteří místní dozorci jsou často zkorumpovaní, takže mezi vězně se dostávají drogy i zbraně. Brazílie patří k zemím s největším počtem vězňů, celkem je tam nyní za mřížemi na 727 tisíc trestanců, přitom kapacita tamních věznic je asi 370 tisíc vězňů.

Také věznice ve města Altamira, kde vypuklo v pondělí násilí, byla přeplněná. Její kapacita je 200 vězňů, za mřížemi jich tam ale bylo více než 300, podle některých zdrojů dokonce 372.

Reklama

Doporučované