Hlavní obsah

Podvodníci se vydávali za policisty, od důchodců získali přes 20 milionů korun

Úřady zaznamenaly téměř 4 000 pokusů o podvod.Video: Shutterstock.com

 

Reklama

Podvodníci coby falešní policisté telefonovali z Turecka německým důchodcům. Řekli jim, že jsou možným cílem zlodějů a měli by svůj majetek odevzdat komplicům.

Článek

Německé a turecké úřady zadržely v Turecku desítky lidí podezřelých z klamání německých důchodců. Podvodníci se měli vydávat za policisty a vylákat od 63 důchodců nejméně 780 tisíc eur, v přepočtu asi 20,1 mil. korun. Po celém Německu lidé nahlásili tisíce podvodných telefonátů, informuje o tom server Deutsche Welle.

Podle vyjádření policie v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko německým důchodcům volali lidé z území Turecka s perfektní znalostí němčiny. Pomocí softwaru se jim podařilo změnit telefonní číslo do podoby čísla německé tísňové linky. Důchodcům potom řekli, že jsou možným cílem zlodějů a měli by jim z bezpečnostních důvodů odevzdat majetek.

Městská a státní policie v Německu varovala obyvatele, aby si na podobné telefonáty dávali pozor. Úřady zaznamenaly téměř 4 000 pokusů o podobný podvod.

Poslední podvod byl hlášen ve středu ve městě Plettenberg na západě Německa. Falešní příslušníci Spolkového kriminálního úřadu kontaktovali 87letou ženu, které řekli, že je podezřelá z praní špinavých peněz a že jim má peníze odevzdat. Žena o incidentu řekla svému synovi, který ho nahlásil policii.

Reklama

Doporučované