Hlavní obsah

Pohádka o druhé kariéře Petry Kvitové: Jeden z nejsilnějších příběhů českého sportu

Příběhy sportovců, kteří se po fatálním zranění dostali zpět na vrchol.Video: SNTV, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká tenistka dva roky po přepadení lupičem a kritickém zranění nastoupí do finále grandslamu. Pokud v sobotu porazí i Naomi Ósakaovou, stane se navíc poprvé v kariéře i ženskou tenisovou jedničkou.

Článek

Když ji v prosinci 2016 přepadl lupič v jejím bytě a nožem pořezal ruku, ve které drží raketu, nikdo netušil, jestli se Petra Kvitová vůbec vrátí k profesionálnímu sportu.

Zničené bylo její zápěstí i její duše. Dnes Petra Kvitová otevřeně mluví o pocitech, které se jí tehdy honily hlavou. Jen samotné pomyšlení na to budí hrůzu. Jenže dnes je česká tenisová superstar v úplně jiné pozici.

Jen dva roky po incidentu a fatálním zranění píše příběh, jaký historie českého sportu nepamatuje. Osmadvacetiletá tenistka se suverénním způsobem prostřílela do finále Australian Open. A pokud v něm v sobotu porazí Japonku Ósakaovou, stane se světovou tenisovou jedničkou.

„Postup (do finále) pro mě znamená vše. Miluji finále a chci si to užít. Trvalo mi to docela dlouho, než jsem se vrátila do špičky. Ale povedlo se to. Cítím se lépe fyzicky i psychicky, stíhám hrát balony, které jsem dříve nestíhala,” řekla Kvitová.

Štěstím září i na kurtu. Rozdává úsměvy i emoce. Po postupu do semifinále se přímo před zraky vyprodané Laver Areny v pozápasovém rozhovoru dokonce rozplakala. Aby také ne: Sama si uvědomuje, co během pouhých dvou let ve své druhé kariéře dokázala.

„Měla přerušenou šlachu na ukazováčku, na třetím a čtvrtém prstu obě šlachy v místě středních kloubů, na malíčku povrchově hluboký ohýbač a na palci také,” popisuje fyzioterapeutka Milada Kukačková, co lupič Kvitové způsobil.

Podívejte se na rozhovor s fyzioterapeutkou Petry Kvitové.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Devastující zranění levé ruky se sice hojila dobře. Jenže po měsíci a půl ruka zatuhla. K tomu, aby tenistka mohla ohýbat prsty jako dřív, museli lékaři použít i elektický proud.

„Zásadní roli v takových případech hraje u pacientů psychika. Petra měla od začátku ohromnou motivaci. Nikdy nepodlehla pocitu, že už by neměla hrát,” dodává Kukačková.

Na kurty se Kvitová vrátila po půl roce, na French Open suverénně postoupila z prvního kola. Pak se s turnajem rozloučila. Už to byl ale velký úspěch...

Její příběh nápadně připomíná hrůzu, kterou si dávno před ní prožila jiná tenisová legenda: Monika Selešová. Americkou hráčku v dubnu roku 1993 na turnaji v Hamburku přímo během zápasu napadl Gunter Parche. Pomatený příznivec Steffi Graffové ji nožem bodl do zad jako odplatu za porážku Grafové z Melbourne téhož roku.

Čepel nože udělala Selešové naštěstí jen dvoucentimetrovou ránu, mladičká superstar ale z hlavy šok nikdy nevymazala. Dnes otevřeně popisuje psychické problémy nebo poruchu s příjmem potravy, které jí poté provázely.

I přesto se Selešová ještě k tenisu dokázala vrátit: A o tři roky později dokonce Australian Open ještě jednou vyhrála. Byl to její devátý a zároveň poslední grandslam kariéry.

Fatálními zraněními si prošla i řada českých sportovců: Namátkou třeba brankář Petr Čech, jenž se po fraktuře lebky vrátil do brány Chelsea už po třech měsících. A londýnskému klubu vychytal čtyři mistrovské tituly i vítězství v Lize mistrů. Není to tak dávno, co si hororovým scénářem prošel i hokejista Andrej Nestrašil. V zápase NHL po hitu Nazema Kadriho z Toronta spadl na mantinel tak nešťastně, že si zlomil dva obratle. Lékaři zprvu nevěděli, jestli Nestrašil bude chodit, natož profesionálně sportovat. Dnes je útočník stálým členem hokejové reprezentace, je kapitánem ruského Nižněkamsku a v KHL patří mezi nejvytěžovanější hráče.

Petře Kvitové zbývá k dokončení pohádky jedno jediné vítězství. Finále Australian Open je na programu v sobotu v 9:30 dopoledne. Kvitová na turnaji ještě neztratila set, po suverénním postupu ji mírně favorizují i sázkové kanceláře.

Pro hraje i statistika: Kvitová velké zápasy umí. Z 33 finálových zápasů v kariéře vyhrála 26. Ve finále nyni drží šňůru osmi vítězství za sebou. „Miluji velké stadiony a velké zápasy. Je fajn vědět, že se mi ve finále daří. Pěkná bilance mi ale ještě nic nezaručuje,” řekla Kvitová před nejdůležitějším zápasem své druhé tenisové kariéry.

Reklama

Doporučované