Hlavní obsah

Policie zatkla bývalého šéfa Barcelony. Měl řídit kampaň proti Messimu

Foto: Profimedia.cz

Policie zatkla bývalého prezidenta fotbalové Barcelony, Josepa Mariu Bartomeua.

Reklama

Katalánský velkoklub se topí v dluzích a k tomu má další problém. Policie zatkla bývalého prezidenta klubu Bartomeua. Společně s dalšími členy vedení měl z klubových peněz hradit nenávistnou online kampaň proti vlastním hvězdám.

Článek

Člověk by si řekl, že na Camp Nou už nemůže být hůř. Barcelona se topí v obrovských dluzích, které dle informací španělských médií přesahují astronomickou částku 1 miliardy eur, tedy více než 26 miliard korun. Katalánský velkoklub je po domácí porážce 1:4 s francouzským PSG na pokraji vyřazení z Ligy mistrů a titul v domácí lize je vidina výrazně zahalená hustou mlhou.

Aby toho nebylo málo, policie zatkla bývalého prezidenta klubu, Josepa Maria Bartomeua. Dnes již bývalý šéf Barcelony na svou funkci rezignoval minulý rok v říjnu, těsně předtím, než mělo proběhnout hlasování o nedůvěře. Bartomeu čelil ostré kritice z řad vedení klubu, fanoušků, ale i vlastních hráčů. Právě on byl totiž podle mnohých důvodem enormního zadlužení katalánského velkoklubu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf Barcelony Josep Maria Bartomeu.

Bartomeu ke kritice přistoupil po svém. Podle katalánské policie platil z klubových peněz agenturu, která měla na sociálních sítích vést nenávistnou kampaň proti jeho odpůrcům. Terčem ostré internetové kritiky se tak stala například největší hvězda klubu Lionel Messi, stoper Gerard Piqué či bývalý kouč Barcy Pep Guardiola, toho času šéf lavičky anglického Manchesteru City, a klubová legenda Xavi.

Agentura I3Ventures, kterou si Bartomeu za klubové peníze najal, přidávala kritické příspěvky proti zmíněným zejména na Facebooku a Twitteru. Údajně měla Barcelona firmě za nenávistnou kampaň zaplatit okolo 27 milionů korun. Prostřednictvím sociálních sítí bývalý šéf klubu například tlačil na Lionela Messiho, aby podepsal s Barcelonou novou smlouvu.

Policie přitom aktivitu španělského klubu spojenou s agenturou I3Ventures již jednou v hledáčku měla. Vyšetřování, které tamní úřady nazvaly „Barcagate“, se ale točilo okolo podezřelých finančních transakcí, které měly být prováděny pouze za monitoring sociálních sítí. Klub firmě zasílal mnohonásobně vyšší částky, než bylo uvedeno na smlouvě.

Bartomeu byl společně s několika dalšími členy bývalého vedení zatčen měsíc před volbami nového prezidenta klubu. Policii na nekalé praktiky bývalého šéfa upozornilo hned osm zástupců klubu. Zatčení bylo výsledkem několikaměsíčního vyšetřování.

Nového prezidenta by si členové klubu měli zvolit již v březnu. Kandidáti museli nejdříve pro svůj projekt získat minimálně 2257 signatářů, aby se do voleb vůbec kvalifikovali. To se povedlo čtyřem uchazečům.

Největším favoritem na volební vítězství je Joan Laporta, šéf klubu v letech 2003 až 2010, který nasbíral více podpisů než zbylí kandidáti dohromady. Laporta je symbolem barcelonského úspěchu. Právě on byl totiž v pozici prezidenta, když klub získával jednu trofej za druhou.

V době jeho prvního mandátu klub ekonomicky vzkvétal a snížil tak obrovský dluh. Laporta do Barcelony přivedl legendárního Ronaldinha, dal šanci u A týmu tehdy nepříliš zkušenému Pepu Guardiolovi, který předtím vedl jen rezervu a soustředil se na vyhlášenou barcelonskou akademii La Masia.

Co víc, Laporta má velmi dobrý vztah s Lionelem Messim. Argentinec je nyní jednou nohou na odchodu. Klub může v létě opustit zadarmo a právě bývalý úspěšný šéf Barcy má být ten, který jeho odchodu zabrání. Udržení šestinásobného vítěze Zlatého míče má být jeho prioritou.

Reklama

Doporučované