Hlavní obsah

Pondělní útok v Torontu už má deset obětí. Podle policie nešlo o terorismus

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Incident v Torontu už má deset obětí, patnáct lidí zůstává ve vážném nebo kritickém stavu v nemocnici poté, co do nich v pondělí odpoledne najela dodávka.

Článek

Policie případ stále vyšetřuje, podle předpokladů se jednalo o úmyslný čin. Řidič dodávky, pětadvacetiletý Alek Minassian, byl vzat do vazby. Byl zadržen ihned po incidentu o několik ulic dál. Podle svědků při zatýkání na policisty mířil blíže nespecifikovaným předmětem a křičel, aby ho zabili, nakonec se vzdal.

Náčelník torontské policie Petr Yuen požádal svědky nehody o spolupráci při vyšetřování a oznámil, že případ řádně prošetří. Pro svědky i rodiny obětí byly zřízeny speciální telefonní linky. Městský náčelník policie Mark Saunders řekl na tiskové konferenci, že čin byl zřejmě úmyslný, ale motiv ještě není znám. Řidič dodávky nebyl před tímto incidentem trestán, podle policistů není spojen se žádnou teroristickou organizací.

Bílá dodávka podle svědků srazila chodce na přechodu, vyjela na chodník a na úseku dlouhém více než kilometr porážela lidi.

„Moje kamarádka byla pryč. Nemohla jsem ji najít. Všude kolem byla těla,” popsala deníku Globe and Mail zaměstnankyně IT firmy Michele Kelmanová, která těsně unikla smrti při cestě z oběda. Kolegyně, která šla vedle ní, jí během okamžiku zmizela z očí, když ji dodávka odhodila vysoko do vzduchu podobně jako další oběti.

Svědci se shodují, že vůz jel rychlostí mezi 50 až 70 kilometry v hodině a do lidí najížděl úmyslně.

Incident se stal na Yonge Street a Fich Avenue zhruba v 19:30 našeho času. Kanadský premiér Justin Trudeau incident odsoudil jako tragický a nesmyslný útok. Případ otřásl celou zemí. Starosta Toronta John Tory řekl, že incident neodpovídá tomu, kdo jsou Kanaďané ani jak žijí.

Reklama

Související témata:

Doporučované