Hlavní obsah

Odstoupí šéf slovenské policie? Kvůli vraždě novináře už rezignovali tři lidé, do vazby putuje první člověk

Případ zavražděného slovenského novináře v poledních zprávách Televize Seznam.Video: Aktuality.sk, Seznam Zprávy

 

Reklama

Web Aktuality.sk ve středu o půlnoci zveřejnil nedokončený článek, na kterém pracoval slovenský novinář Ján Kuciak před tím, než byl zavražděn. Článek popisuje aktivity italského podsvětí na Slovensku a jeho vazby na politiku.

Článek

Ministr kultury Marek Maďarič oznámil, že podává demisi a spojil tento krok s vraždou novináře Jána Kuciaka. „Jde o moje osobní rozhodnutí, nedovedu si představit, že bych za této situace dál seděl ve vládě,“ uvedl politik, který se vrátí do parlamentu, jehož je poslancem.

Maďarič patří do strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Právě o jeho blízkých spolupracovnících a kontaktech na italskou mafii psal zavražděný novinář.

Slovenský premiér v podvečer vystoupil s prohlášením, ve kterém uvedl, že opozice využívá tragédii ke strhnutí pozornosti na svou stranu a k boji s vládnoucí mocí. Stranu Směr-sociální demokracie a Fica samotného dle jeho slov zajímá vyšetření činu a dopadení pachatelů. Jejich usvědčení je pro Slovensko podle premiéra důležité. Dále ujistil, že příslušné orgány dělají maximum.

Tiskovou konferenci po šesté hodině odpoledne uspořádal i policejní prezident Tibor Gašpar. Zopakoval, že momentální vyšetřování se zabývá jednou nejpravděpodobnější verzí, ale nevylučují se ani další možné scénáře. V obci Veľká Mača u Trnavy, kde se dvojnásobná vražda minulý týden odehrála, policie prověřuje také okolnosti údajné schůzky dvou osob podezřelých z drogových deliktů. Policie se rovněž zabývá zjištěním, že minulý pátek se dvě osoby domlouvaly, že vezmou zbraně a půjdou do Veľké Mače. Policisté podnikli několik domovních prohlídek a zajistili zbraně, náboje a pervitin, řekl Gašpar. Policie přitom zadržela jednu osobu, pro kterou navrhuje vazbu.

Z balistiky vyplynulo, že oběti byly zastřeleny stejnou střelnou zbraní. Gašpar však nepotvrdil, že policie už zbraň nalezla. I čas vraždy se stále určuje.

Ze stran novinářů padla otázka, proč se tisková konference koná, když generální prokurátor nařídil nesdělovat veřejnosti ani žádné informace. Na to policejní prezident Tibor Gašpar neodpověděl. Popřel však jakoukoliv účast vlády na vyšetřování. Padla také otázka na jeho odstoupení, tu však nekomentoval.

Nedokončený článek

Kuciak se v rozsáhlém, ale nedokončeném materiálu věnuje působení několika italských klanů napojených na mafii 'Ndranghetu na Slovensku, která zde podniká především v zemědělství, ale také ve výrobě bioplynu.

Zavražděný novinář popsal, jak tyto klany díky různým podvodům a machinacím čerpají na dotacích miliony eur.

Kuciak rovněž zmapoval podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaně s italským podnikatelem Antonino Vadalou. Vadalu pak označil za přímo napojeného na 'Ndranghetu.

Premiér Fico se v úterý svých spolupracovníků zastal. „Nemůžete spojovat lidi s úkladnou vraždou, aniž byste předložili jeden jediný relevantní důkaz,” řekl premiér na společné tiskové konferenci s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

Dodal, že Jasaň úspěšně absolvoval všechny bezpečnostní prověrky a má přístup i k přísně tajným dokumentům, což zavražděný novinář ve svém článku píše také.

Jasaň i Trošková však nyní oznámili, že na svá místa dočasně rezignovali.

Aktuality.sk v poznámce k nedokončenému článku uvedly, že na vystopování činnosti italské mafie na Slovensku portál spolupracoval s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku, italskou novinářskou organizací IRPI a mezinárodní organizací OCCRP, která se věnuje problematice organizovaného zločinu a korupce.

Česká novinářka Pavla Holcová, zakladatelka zmíněného Českého centra pro investigativní žurnalistiku, už dostala policejní ochranu. Seznam ji kontaktoval, ale po konzultaci s policií se z rozhovoru omluvila – součástí její ochrany je i to, že nebude mluvit veřejně o zjištěních zavražděného slovenského novináře.

Holcová s Kuciakem v poslední době spolupracovala právě na článku o vazbách Ficova okolí na osoby blízké mafii, nejspíš proto je nyní pod policejním dohledem.

Slovenská vláda v pondělí vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou odhalit vraha či vrahy novináře a jeho přítelkyně. Policie za nejpravděpodobnější motiv vraždy novináře označila jeho investigativní práci.

Reklama

Související témata:

Doporučované