Hlavní obsah

Praha vypoví memorandum s provozovatelem elektrokoloběžek. Jde o první varování

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Elektrokoloběžka značky Lime.

Reklama

Praha dlouhodobě kritizuje užívání elektrokoloběžek ve městě. Chystá se proto vypovědět memorandum s firmou Lime, která službu provozuje.

Článek

Nešikovně zaparkovaná koloběžka na chodníku nebo její řízení pod vlivem alkoholu – to jsou jen některé příklady, které magistrátu vadí ve spojení s užíváním této stále ještě novinky mezi sdílenými dopravními prostředky. Město se tak rozhodlo s firmou Lime, která elektrokoloběžky provozuje, vypovědět memorandum.

K zákazu této služby ale nedojde a provoz firmy to nijak neomezí. Město chce vyslat signál, že s nezodpovědným přístupem užívání vozítek nesouhlasí.

Náměstek primátora Adam Scheinherr podle ČTK uvedl, že ačkoliv současné vypovězení memoranda pro firmu nenese faktické změny, v budoucnu město může přistoupit k jiným krokům vedoucím k omezení služby.

Mediální zástupce firmy Michal Marek Seznamu řekl, že společnost o nové podobě memoranda s městem stále vyjednává. „Pro koloběžky platí úplně stejná pravidla jako pro jízdní kola. Snažíme se klást důraz na osvětovou kampaň pro uživatele, aby věděli, jak koloběžky používat. Připravujeme technologické inovace, zpřísňujeme pravidla pro parkování nebo pokutujeme za parkování v zakázaných oblastech.”

Podle manažera společnosti Lime Ondřeje Širokého firma předpokládá omezený provoz elektrokoloběžek v zimním období. V té době by proto ráda s městem vyjednala novou podobu memoranda a jeho podpis před začátkem další sezóny.

Scheinherr ale varuje, že novou podobu město neodsouhlasí, pokud firma nová pravidla nebude respektovat. Náměstek řekl, že k původním podmínkám, jako je zajištění bezpečnosti a dodržování platných zákonů, bude v případě snahy o uzavření nového memoranda požadovat i další. Konkrétně má jít o pojištění odpovědnosti, dohodu se správou služeb hlavního města ohledně odvozu špatně zaparkovaných vozítek a dodržování maximální rychlosti v pěších zónách.

„Praktickou inovací je pak displej umístěný na řídítkách, díky kterému můžeme našim uživatelům zobrazovat různé důležité informace či varování,” navrhuje jedno z řešení Široký a věří, že i taková inovace by mohla pomoci uživatelům k většímu respektování okolí při užívání elektrokoloběžek.

Návrh města vítá starostka Prahy 2 Alexandra Udženija. „Na Praze 2 se snažíme problémy spojené s užíváním elektrokoloběžek řešit od samého začátku. Jenomže všechny dohody s firmou Lime byly postupně z její strany porušovány,“ uvedla.

Podobně se vyjádřil starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). „Je to potřebný signál, že město a městské části nejsou spokojené se způsobem, jakým s námi provozovatel dosud jedná,“ uvedl. Dodal, že Praha 1 by ráda službu podřídila tržnímu řádu, což by mohlo umožnit její regulaci.

Firma v Praze provozuje zhruba 1 500 koloběžek. Za dobu fungování ve městě už stihla poskytnout na milion jízd.

Reklama

Související témata:

Doporučované