Hlavní obsah

„Praštil mě do tváře a začal kopat.“ Takhle jedná v Praze s nájemníky ruská státní agentura

Rusko nelegálně pronajímá české byty. A jak se chová k nájemníkům?Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruská státní agentura, která obhospodařuje majetek ruského státu, začala v Praze pronajímat apartmány. Ty však nepatří jí, ale České republice. Ta je ruské straně poskytla výhradně k ubytování diplomatů.

Článek

„Nejzajímavější věc je, že vám nedají do ruky smlouvu o pronájmu,” říká jeden ze zájemců o byt. „Když jsem je o to požádal a řekl jsem ‚dejte mi kopii, abych si ji mohl pečlivě přečíst v jiné místnosti‘, tak mi řekli, že to nejde a že si ji můžu jen sám vyfotit. Já jsem na to řekl, jestli jde o nějaký tajný dokument, který si nemohu v klidu přečíst, abych si ho zapamatoval,“ říká muž v reportáži Rádia Svobodná Evropa o kauze, o níž nedávno informoval Deník N.

Apartmány má na starosti ruská státní agentura, která obhospodařuje ruský majetek v zahraničí a která se jmenuje Goszagransobstvennost. Bývalý zaměstnanec agentury říká, že v roce 2015 se rozhodli vystěhovat z bytů ukrajinské nájemníky. A nejednali s nimi rozhodně v rukavičkách.

„Tady, podívejte, je to celé vylomené a poškozené,” říká Julia Kramažová, jejíž manžel je Ukrajinec. A dodává, že je zastrašoval Alexandr Těrentěv, šéf zastoupení agentury v Praze.

„Těrentěv mě uhodil do tváře. Hlavou jsem narazil do stěny a ztratil jsem vědomí. Když jsem přišel k sobě, tak mě začal ještě kopat,“ říká manžel Kramažové.

Těrentěv i ruská ambasáda odmítli tyto informace pro Rádio Svobodná Evropa komentovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované