Hlavní obsah

Kde drhne očkování? Přednost mají druhé dávky, ostatní musejí čekat i týdny

Foto: SZ Michal Šula

Ilustrační foto.

Reklama

Téměř 100 tisíc lidí se přihlásilo k očkování a zatím nemá ani termín. Nemocnice s očkovacími místy to vysvětlují tím, že se aktuálně přednostně aplikují druhé dávky.

Článek

I dlouhé týdny musejí aktuálně čekat zájemci o očkování proti covidu-19 na potvrzovací SMS s termínem očkování. Jde zejména o mladší lidi, kteří byli do systému vpuštěni jako jedni z posledních.

Aktuálně je podle čerstvých dat Ministerstva zdravotnictví zaregistrováno (ovšem bez termínu) 98 139 zájemců o vakcínu. Z toho téměř polovinu tvoří lidé ve věku do 24 let.

Podle očkovacích center, kde lidé čekají dva a více týdnů a které redakce Seznam Zprávy oslovila, je důvodem především to, že jsou termíny vyblokované na druhé dávky.

„Je to skutečně tím, že to zpozdily druhé dávky. Je tam velká skupina lidí, kteří se teď očkují druhými dávkami,“ potvrdila Lucie Chytilová, mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, pod který spadá i Oblastní nemocnice Jičín. Ve středu tady na termín čekalo 936 lidí a průměrná doba čekání na termín se tady v posledních dnech pohybuje kolem tří týdnů.

„Očkují se druhé dávky, tak první dávky čekají,“ potvrdila i Hana Kopalová, mluvčí Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi, která provozuje očkovací místo v Mnichově Hradišti. Necelé tři stovky zájemců zde na termín čekají v průměru téměř tři týdny.

O tom, že červenec bude ve znamení druhých dávek, mluvil minulý týden i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Červenec bude měsícem, kdy budeme očkovat zejména druhé dávky. Je to snad 1,6 milionu lidí, kteří čekají na druhou dávku a budou očkováni,“ líčil ministr.

Mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor navíc upozornil, že přednost před mladšími zájemci mají automaticky starší ročníky. „Prvně se očkují druhé dávky a potom postupujeme podle věku. Očkujeme téměř třetinu lidí v kraji, tím to vzniklo,“ uvedl Sochor. V hradecké fakultní nemocnici registrují ve frontě na vakcínu 3 672 zájemců. Průměrná doba čekání se aktuálně pohybuje kolem dvou týdnů.

Například mluvčí pražské Nemocnice Na Františku Lucie Krausová se však ohrazuje proti uváděné průměrné době čekání na termín. Podle dat by měli zájemci počítat s téměř čtyřtýdenním čekáním, ve skutečnosti to tak podle mluvčí není. „Reálně očkujeme do několika dní,“ řekla Krausová.

Reklama

Doporučované