Hlavní obsah

Předražování veřejných staveb v praxi. Nahrávky odhalují triky za miliony

Záhady Josefa Klímy: Celkové náklady na rekonstrukci v Ondříčkově ulici činily něco málo přes 97 milionů bez DPH. Až o 30 procent měly být dle nahrávek bývalého zaměstnance nadhodnocené. (Video: Seznam Zprávy)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie prošetřuje případ v hodnotě desítek milionů. Bývalý zaměstnanec totiž vyšetřovatelům poskytl nahrávky, které mají dokládat, že se manažeři stavebních firem domlouvali, jak předražit veřejnou zakázku až o 30 procent.

Článek

Loni na jaře byla v Ondříčkově ulici v Praze 3 dokončena rekonstrukce bytového domu. Čtyři vchody starého paneláku byly takzvaně revitalizovány. Dům dostal novou fasádu, byly opraveny lodžie, okolí bylo zkultivováno. Šlo o veřejnou zakázku, protože byty v tomto domě ještě v té době patřily Městské části Praha 3. Celkové náklady na tuto rekonstrukci činily něco málo přes 97 milionů bez DPH.

Tuto zakázku v roli hlavních dodavatelů vysoutěžily a následně realizovaly dvě velké stavební firmy ve sdružení – jednalo se o Geosan Group a Edikt. Bývalý zaměstnanec jedné z těchto firem ovšem tvrdí, že cena zakázky v Ondříčkově ulici byla ze strany stavebních firem uměle navýšena, a to údajně až o 30 procent. Jeho podezření, které dokládá nahrávkami, interními e-maily a také dokumenty ze stavební dokumentace, již prošetřuje policie.

Jak se příběh odehrál?

„Hrubý odhad byl nějakých 45 milionů, což se vlastně shodovalo i s tím, co bylo v technické zprávě od projektanta. Samozřejmě plus potom nějaká marže a zisk, takže těch 60 až 65 milionů mohla být skutečná cena té zakázky,“ říká Kamil Š., který pracoval ve firmě Edikt jako přípravář staveb. Rozhovor poskytl pouze na audiozáznam, chtěl zůstat v částečné anonymitě, ale jeho celou identitu redakce zná.

V rámci své pracovní pozice se účastnil mnoha jednání lidí z Geosanu i Ediktu, ať už z managementu, nebo z řad zaměstnanců. Pro Seznam Zprávy také popsal, jak se přímo účastnil i schůzek, kde se vymýšlelo a dohadovalo, jak ze zakázky vytáhnout takzvaně bokem co nejvíce peněz.

Oprava, která pak nebude vidět

„Hlavní navýšení ceny je ve výměrách, kdy ten dům má – dejme tomu – pět tisíc metrů čtverečních, ve výkazu je ale 12 tisíc metrů čtverečních. A fakturovalo se těch 12 tisíc metrů,“ uvádí. „Potom tam jsou položky – například reprofilace betonů za deset milionů korun, to se nedělalo vůbec, to se mělo jen fakturovat, což se také stalo. Také se fakturovaly podlahy lodžií. Jedna má šest metrů čtverečních, je jich tam zhruba sto, takže 600 metrů čtverečních. Ale na faktuře bylo 900 metrů,“ popisuje Kamil Š. cesty, kterými se podle něj snažili někteří zástupci firem Edikt a Geosan uměle navýšit cenu zakázky.

Jinými slovy se podle Kamila Š. fakturovala Městské části Praha 3 v některých případech jen fikce – práce, které se ve skutečnosti nerealizovaly, materiál, který se nikdy nepoužil.

Například u betonových profilů to jde „snadno“. Po jejich opravě je překryje fasáda a ve finální etapě stavby už nejsou vidět. Kamil Š. tvrdí, že panelák v Ondříčkově ulici na tom byl relativně dobře a opravy betonáže se dělaly jen v absolutním minimu. Kromě svého tvrzení nám předložil jako důkaz toho, že se na této stavbě švindlovalo tímto způsobem, i nahrávky několika jednání, které pořídil na svůj telefon.

Tak například v říjnu 2018 se odehrála schůzka v prostorách firmy Geosan Group, které se zúčastnil vedoucí nabídkového týmu Radek M. za Geosan a Kamil Š. za Edikt.

„Ta položka zní reprofilace betonových ploch do 50 procent, takže prostě my z toho uděláme jedno procento a vyfakturujeme prostě celou položku,“ zazní na nahrávce z úst Radka M. Celou nahrávku si můžete pustit v úvodním videu. „Tydlencty položky v souhrnu odbytově 6,8 plus 1,7, to je… to je nějakých 8 a půl, skoro k devíti milionům, tam se z toho udělá úplně jenom minimální část,“ vypočítává také na nahrávce.

Radek M. dnes už v Geosanu nepracuje. Zůstal sice v oboru, ale odešel do jiné velké stavební společnosti.

V další části nahrávky pak Radek M. naznačuje, kam mají tyto peníze putovat: „Todle máme jakoby mít pro Prahu 3, tak to je přesně ono, todle, o čem se bavíme. Bez toho to nepůjde prostě.“

Z pěti tisíc metrů bylo 12 tisíc

Radka M. jsme navštívili v jeho novém působišti s žádostí o rozhovor. „Já už dávno nejsem zaměstnanec Geosanu a k tomuhle se vyjadřovat nebudu,“ uvedl a dodal, že o nahrávkách nic neví, jen to, že se o zakázku zajímá policie. Odmítal se taktéž vyjádřit k některým svým výrokům z nahrávek: „Nemám zájem se o tom s vámi bavit. Nebudu k tomu poskytovat žádné informace.“

Druhým fíglem, jak získat bez odvedené práce z rozpočtu Prahy 3 další miliony, mělo být umělé navýšení plochy fasády. Zhruba z pěti tisíc metrů čtverečních v reálu se na papíře vykouzlilo okolo 12 tisíc metrů čtverečních. Také k tomu existuje nahrávka, kde se navyšování výměry domlouvá.

Jednou z dalších klíčových osob, která měla zakázku na starosti, byl Jan V., v té době člen představenstva firmy Edikt a také její obchodní ředitel. I on se účastnil schůzky, kde se řešilo nafukování výměry fasády. A právě jeho jméno zmiňuje v předchozích nahrávkách Radek M. z Geosanu v souvislosti s tím, že je do všeho zasvěcen. On také podepisoval smlouvu o zakázce s radnicí Prahy 3.

Reportérka Seznamu jej zastihla ve chvíli, kdy se chystal odjet z pražské pobočky Ediktu, který jinak sídlí v Českých Budějovicích. „Já musím teď odjet. Možná zítra dopoledne,“ přislíbil Jan V.

Druhý den dopoledne ani nikdy později už se ale žádná schůzka s panem Janem V. nekonala. Když zjistil, o jakou zakázku se jedná, komunikaci ukončil.

„K ničemu se vyjadřovat nebudu. Já vás poprosím, když tak napište na firmu Edikt žádost o zodpovězení dotazu a oni vám odpoví, jo? Já teď nemám na to čas,“ uvedl do telefonu Jan V.

Zda skutečně k nekalým praktikám došlo, ukáže policejní vyšetřování. Jak bylo řečeno, všechny podklady včetně nahrávek předal Kamil Š. na hospodářskou kriminálku, ze společnosti Edikt odešel, ale o svém postupu bývalé kolegy informoval.

„Je třeba vyčkat na vyšetření“

Obě firmy, kterých se příběh týká, se rozhodly na konkrétní dotazy k zakázce v Ondříčkově ulici vyjádřit e-mailem. A konkrétním odpovědím se přitom vyhnuly.

„V návaznosti na zaslané informace a žádost o rozhovor vám touto cestou jménem společnosti GEOSAN GROUP a. s. sděluji, že společnost GEOSAN GROUP nedisponuje informacemi, které uvádíte, a nebyla o žádných takových závěrech informována. Společnost GEOSAN GROUP nemůže zasahovat do jakéhokoli řízení, ve kterém není v žádném procesním postavení, a nemůže se k němu ani vyjadřovat. Prověřovaní či vyšetřovaní je neveřejné, a tedy je otázkou, zda jde o informace získané legálně a o informace pravdivé a prověřené,“ sděluje ve svém e-mailu Vlasta Končelová, PR manažerka Geosan Group.

Za českobudějovickou firmu Edikt se nám vyjádřil přímo generální ředitel Pavel Štindl.

„S ohledem na to, že naše společnost se zabývá realizací mnoha zakázek a zcela samostatná divize pozemního stavitelství se zabývá jen dílčím spektrem oboru činností, kterým se naše firma věnuje, bude skutečně nutné takto závažná obvinění důsledně prověřit a případně vyvodit odpovídající důsledky. Stejně tak bude nutné veškeré záležitosti řešit přímo s orgány činnými v trestním řízení, se kterými jsme připraveni spolupracovat a poskytnout jim maximální součinnost k objektivnímu objasnění, což se také v této věci již stalo,“ napsal.

„Vzhledem k tomu, že naše společnost přijala vnitřní mechanismy kontroly a šetření, a vzhledem k tomu, o jak zásadní možný zásah do práv dotčených subjektů se může jednat, Vám v tuto chvíli bohužel nemůžeme podat více informací. Naše stanovisko je v tomto ohledu jednoznačné: Nejprve musí proběhnout vnitřní šetření a šetření u orgánů činných v trestním řízení,“ doplnil dále Pavel Štindl. Teprve poté bude podle něj firma Edikt publikovat oficiální stanovisko k celé kauze.

Jak fungovali stavbyvedoucí nebo stavební dozor? Podrobnosti v reportáži v úvodním videu.

Ve druhém díle reportáže, který zveřejníme příští týden, se redakce zaměří na samotného zadavatele. Tedy Prahu 3. Půjde zejména o to, kdo z úředníků, ale i politiků z předchozího vedení radnice Prahy 3 měl tuto zakázku v kompetenci a jak důsledně dohlížel na její průběh. A také o to, jakým způsobem proběhlo samotné výběrové řízení.

Reklama

Doporučované