Hlavní obsah

Premiér nad zákonem. Za maily přes Agrofert Babiše nelze postihnout

Foto: Repro Facebook, Seznam Zprávy

Na své zvyky psát z osobního mailu premiér Andrej Babiš nechtěně upozornil ve svém tradičním nedělním příspěvku „Čau lidi!“

Reklama

E-mailová komunikace premiéra se fakticky neřídí žádnými pravidly. Vládní elektronická pošta ani nespadá pod ochranu NÚKIB.

Článek

Je pochopitelné, že člověk v postavení předsedy vlády se nemusí podřizovat všem pravidlům jako běžní státní zaměstnanci. Při vstupu na Úřad vlády například nemusí chodit přes vrátnici, nýbrž zvláštním vchodem. A jeho auto může v nutných případech přejet semafory na červenou.

Sotva se dá ale schvalovat praxe, když premiér Andrej Babiš posílá vládní agendu ze svého soukromého mailu. Navíc, pokud je to na serverech pod správou koncernu Agrofert, který Babiš založil a plynou mu z něj zisky. A ještě k tomu, když se to děje během nouzového stavu.

Přesto neexistuje právní způsob, jak premiérovi takové porušení základních bezpečnostních pravidel zakázat, natož ho potrestat. Platí to i konkrétně pro Babiše a jeho dubnové sebeodhalení, že si psal s ministrem zdravotnictví přes poštovní server, který už léta využívá sítě Agrofertu.

Že je předseda vlády při používání e-mailu ve skutečnosti „neregulovatelný“, potvrzují odpovědi Úřadu vlády.

Mluvčí vlády Jana Adamcová na dotaz Seznam Zpráv uvedla, že zaměstnanci úřadu se při používání soukromého mailu musí podřídit zvláštní směrnici, která funguje jako „vnitřní prováděcí předpis Bezpečnostní politiky ochrany informačních systémů ÚV ČR“.

Na Babiše se však tato směrnice nevztahuje, protože není zaměstnancem ve služebním nebo zaměstnaneckém poměru, ale ústavním činitelem.

Bezzubost současného nastavení potvrzují také vyjádření Úřadu vlády na dotazy Michala Bláhy, zakladatele projektu Hlídač státu a aktivisty v oblasti transparentnosti veřejných dat.

Bláha, který už dříve upozornil na Babišovo neuvážené počínání, se na úřad obrátil s žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím, výsledné odpovědi pak úřad zveřejnil na svém webu. Z nich vyplývá, že dotyčnou oblastí se zabývá Výbor pro řízení kybernetické bezpečnosti Úřadu vlády ČR.

O tom, že Babiš používá soukromý mail, však tento výbor neměl tušení. „Předmětná informace Výboru pro řízení kybernetické bezpečnosti Úřadu vlády ČR není známa, a Výbor pro řízení kybernetické bezpečnosti k ní nezaujal tak žádné stanovisko,“ uvedl úřad.

Podobně Úřad vlády nedokázal odpovědět na dotazy, kde je fyzicky umístěn poštovní server pro doménu @e-babis.cz nebo zda bude premiér tento server dál používat, odkdy Babiš s úřadem z této adresy komunikuje nebo zda jsou data na mailovém serveru e-babis.cz zálohována a kde je záloha uložena.

Na Babiše pak v tomto ohledu „nedosáhne“ ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který má v popisu práce ochranu informačních systémů státu.

Úřad vlády sice spadá pod zákon o kybernetické bezpečnosti, ale pouze dvěma informačními systémy. „E-mailové řešení mezi nimi v současné době není,“ uvedl NÚKIB. Do hodnocení Babišova přístupu k mailové komunikaci se úřad nechtěl pouštět, nicméně dodal, že používání soukromého e-mailu pro pracovní účely z bezpečnostních důvodů „rozhodně nedoporučuje“.

Babiš tvrdí, že řádně používá vládní poštu. „Na komunikaci ohledně vládní agendy je zřízen a po celou dobu používán email premier@vlada.cz,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv premiérův mluvčí Vladimír Vořechovský.

Zdroj z prostředí ochrany vládních dat však uvedl, že po dubnovém odhalení se lidé z Úřadu vlády obrátili s neformální žádostí o konzultaci na NÚKIB. Následně podnikl Úřad vlády blíže nespecifikovaná opatření, aby premiérovu komunikaci lépe zajistil.

V tomto smyslu se vyjádřil i šéf NÚKIB Karel Řehka. „Měl jsem možnost mluvit s manažerem kybernetické bezpečnosti Úřadu vlády. Oceňuji, že na to poměrně rychle zareagovali a vyřešili to,“ uvedl pro iRozhlas.cz.

Babišovou komunikací se zabývají i poslanci. Jeho e-maily měli řešit minulý týden na bezpečnostním výboru, z časových důvodů ale na tento bod programu nedošlo. Téma by se mělo otevřít na příští schůzi Poslanecké sněmovny v závěru května.

Kritice za používání soukromého mailu čelil i Babišův předchůdce v premiérské funkci, někdejší šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Na začátku roku 2016 zveřejnili obsah jeho komunikace hackeři z tábora pravicových extremistů. Vyšetřování tohoto útoku podle dostupných informací vedlo do ztracena.

Reklama

Související témata:

Doporučované