Hlavní obsah

Prezident je vyčerpaný, na životě ohrožen není, oznámil Hrad. Navštívil ho Babiš

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Pražský hrad poprvé od hospitalizace prezidenta Miloše Zemana v úterý ráno v Ústřední vojenské nemocnici informoval o jeho zdravotním stavu. Dnes také Zemana navštívil premiér Andrej Babiš.

Článek

Vyšetření prezidenta Miloše Zemana v nemocnici nezjistila žádné problémy, které by ho ohrožovaly na životě, uvedl Hrad. Trpí dehydratací a mírným vyčerpáním.

Podle tiskové zprávy se jednalo o plánovaný nástup do nemocnice. Lékaři mu provedli CT, sonografii a krevní odběry. „Zmíněná vyšetření nezjistila žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě. Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním. Nadlimitní hodnoty nebyly zjištěny u cukrovky, přetrvává neuropatie dolních končetin, jak už je známo delší čas,“ píše mluvčí Jiří Ovčáček.

Rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze, jenž zahrnuje infuze, by měl podle mluvčího trvat do konce týdne. „V příštím týdnu plánuje prezident republiky normální pracovní program,“ dodal Ovčáček.

Pan prezident je v pořádku a příští týden se vrátí normálně do práce.
Andrej Babiš, premiér

Před polednem Zemana v nemocnici navštívil premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády se setkal také s bývalým prezidentem Václavem Klausem, který je v ÚVN od úterý kvůli vysokému tlaku.

Babiš novinářům po návštěvě Zemana řekl, že ho chtěl vidět, protože se v médiích objevovaly různé „informace a dezinformace“. „Pan prezident byl hospitalizován podle plánu. Hrad se k tomu nevyjadřoval až do doby, než byla (dokončena) vyšetření, a ta jsou v pořádku. Takže pan prezident je v pořádku a příští týden se vrátí normálně do práce,“ poznamenal. Zeman byl podle něj za návštěvu rád. Kromě zdravotního stavu mluvili i o aktuálních politických otázkách nebo o inflaci.

Premiér zároveň navštívil i bývalého prezidenta Klause. „Když už jsem tady byl, slyšel jsem, že i pan prezident Klaus je tady, tak ze slušnosti jsem ho šel pozdravit,“ komentoval schůzku. Na dotaz, jak se Klausovi vede, Babiš odpověděl, že myslí, že dobře. Mluvili o tom, co by měla dělat v souvislosti s inflací Česká národní banka, nebo o Evropské unii. Hovořili také o blížícím se odchodu německé kancléřky Angely Merkelové z funkce. Podle Babiše je škoda, že končí. „Ona je ta, která chodila kolem stolu a dojednávala kompromisy,“ podotkl.

Ve středu má podle ČTK naplánované schůzky se zástupci vlády i opozice, přijme ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO), šéfa koalice Spolu Petra Fialu a předsedu SPD Tomia Okamuru.

Miloš Zeman podstoupil plánovanou kontrolu v ÚVN kvůli svým potížím několikrát, a to včetně hospitalizace. Podle více zdrojů Seznam Zpráv se ale tentokrát musel plánovaný pobyt kvůli zdravotnímu stavu prezidenta urychlit.

Tomu napovídá i fakt, že na středu měl prezident dlouhodobě plánovanou charitativní akci v Lánech, které se účastnila řada hostů. Ti do poslední chvíle nevěděli, zda se akce vůbec uskuteční a zda na ní prezident bude.

Spekulacím nahrává i třídenní mlčení Hradu, ačkoli oficiálně mělo jít o plánované vyšetření. V předchozích případech prezidentova kancelář informovala o prohlídce neprodleně.

Naposledy Zeman podstoupil dvoudenní vyšetření v ÚVN letos v lednu. Byl hospitalizován také před dvěma lety, kdy Hrad jeho pobyt v nemocnici vysvětloval téměř totožnými slovy jako dnes – prezident nemá problémy, je jen dehydrovaný a unavený, dostává infuze.

Později lékaři uvedli, že Zemana léčí pro poruchu výživy. Prezident podle nich tehdy trpěl nechutenstvím a během dvou let shodil 20 kilogramů.

Reklama

Doporučované