Hlavní obsah

Prezident Zeman v Číně navštívil pomník kontroverzního nankingského masakru

Miloš Zeman navštívil památník v čínském Nankingu.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Miloš Zeman uctil památku obětí masakru jako jeden z prvních zahraničních státníků. Událost je dlouholetým předmětem sporů mezi Čínou a Japonskem.

Článek

Prezident Miloš Zeman dnes v čínském městě Nanking navštívil památník takzvaného nankingského masakru. Český prezident je jedním z prvních světových státníků, kteří památník navštívili. Zeman řekl, že přijel, aby se obětem s hlubokou úctou poklonil. Stejně tak podle svých slov přijel před dvěma roky do Pekingu na vojenskou přehlídku. U památníku položil se svou manželkou Ivanou věnec.

Během zhruba šesti týdnů na konci roku 1937 japonští vojáci v Nankingu hromadně popravovali zajaté čínské vojáky a civilisty či znásilňovali ženy. Velká část města byla vypálena. Přesný počet obětí není znám. Podle Číny japonští vojáci ve městě zabili 300 000 lidí. Poválečný spojenecký tribunál stanovil počet obětí o něco nižší. Někteří konzervativní japonští politici a akademici ale masakr zcela popírají.

Události v Nankingu jsou častým předmětem sporů mezi Čínou a Japonskem. Japonsko například loni odmítalo poslat organizaci UNESCO finanční příspěvek za rok 2016, protože do registru Paměť světa UNESCO byly zapsány dokumenty vztahující se k Nankingu. Pražský hrad se kvůli návštěvě zhoršení vztahů s Japonskem neobává, protože se jedná pouze o uctění památky obětí, řekl ČTK ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Dodal, že za rozhodnutí Zemanovi poděkoval i čínský prezident Si Ťin-pching.

„Přijel jsem, abych se sklonil s hlubokou úctou před oběťmi nankingského masakru, stejně jako jsem před dvěma lety přijel na přehlídku do Pekingu," řekl Zeman místnímu tajemníkovi komunistické strany Li Čchiangovi, se kterým se v Nankingu setkal. Vojenskou přehlídkou v roce 2015 si Čína připomínala výročí 70 let od konce druhé světové války.

Šťastné pondělí Jindřicha Šídla: Prezident Zeman je v Číně, demisi podává jen krtek.Video: Šídlo Jindřich

Reklama

Související témata:

Doporučované