Hlavní obsah

Prezidentské volby se blíží. Policie zatýká opoziční politiky i novináře

Svět bez obalu: Jak vypadá prezidentská kampaň v Bělorusku? Policie rozhání demonstrace, zatýká opoziční politiky i novináře.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V srpnu se budou v Bělorusku konat prezidentské volby a prezident Alexandr Lukašenko nemá své znovuzvolení vůbec jisté. Podle odborníků čekají Bělorusko nejzajímavější volby za poslední dekádu.

Článek

Pětašedesátiletý Lukašenko vládne Bělorusku tvrdou rukou od roku 1994. V poslední době se ale proti němu konají po celé zemi mítinky a demonstrace, které se snaží běloruská policie tvrdě potlačit. Většina opozičních vůdců byla zadržena a předvedena k výslechu.

Zatčen byl i opoziční politik Syarhey Tsikhanouski. Byl obviněn z přípravy hromadných nepokojů, které se měly konat během jeho mítinku 29. května ve městě Hrodná. Video na jeho YouTube kanále ale ukazuje, že k žádným nepokojům nedošlo a naopak on sám byl obtěžován.

Syarhey Tsikhanouski je známým kritikem běloruské vlády. Jeho YouTube kanál má asi 200 000 fanoušků a to v zemi, kde žije 9,5 milionu lidí, není málo. Tsikhanouskému nebylo úřady povoleno se ucházet o prezidentský post. Místo něho se do voleb přihlásila jeho žena Svjatlana Syarhey Tsikhanouskaja.

Běloruská policie 18. června zadržela a předvedla k výslechu i politického rivala prezidenta Alexandra Lukašenka, Viktara Babaryku, který se chce autoritářskému vládci v srpnu postavit ve volbách hlavy státu.

Proti jeho zatčení protestovali lidé v hlavním městě. Policie demonstraci ohradila kordonem a zatýkala jak protestující, tak i novináře. Protivládní manifestace se konaly i v dalších běloruských městech.

Volby jsou v Bělorusku naplánované na 9. srpna. Organizace Human Rights Watch varuje, že běloruská vláda před nadcházejícími volbami stupňuje své zákroky vůči demonstrantům, opozičním blogerům, novinářům a dalším kritikům současné vlády. Od roku 1994 nebyly žádné volby, ve kterých byl současný prezident Lukašenko zvolen, označeny západními pozorovateli jako svobodné.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované