Hlavní obsah

Záznam: Mimořádný zážitek. Liberečané si povídali s kosmonauty na Mezinárodní vesmírné stanici

Živě přenášel Seznam spojení libereckých vědců s Mezinárodní vesmírnou stanicí.Video: Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Unikátní přímé spojení s obsluhou ruské mezinárodní kosmické stanice nachystali na páteční odpoledne odborníci na Technické univerzitě v Liberci, kde se tento týden koná první ročník Mezinárodní letní kosmické školy. Sledovali jsme na Seznamu v přímém přenosu.

Článek

Kontakt s vesmírnou základnou byl naplánovaný od 14.55 středoevropského času a technici ho zprostředkovali veřejnosti prostřednictvím velkoplošné obrazovky, kterou umístili v budově G ve velké univerzitní aule.

„Samotnému spojení, které trvalo zhruba 15 až 20 minut, předcházela přednáška vedoucího Centra studenstkých aktivit při České kosmické kanceláři Milana Halouska,” informovala mluvčí akce Zuzana Sommerová.

„Mluvit s kosmonauty přímo ve vesmíru jsme nechali skupinku 40 dětí, které se letní školy účastní. Je to pro ně určitě veliký zážitek, nicméně přijít se podívat mohla široká veřejnost,” říká známý český popularizátor kosmonautiky a vědy Milan Halousek.

Připravit spojení s vesmírnou stanicí, která se tou dobou pohybovala „nad hlavami” účastníků setkání, a sice zhruba 400 až 500 kilometrů daleko od liberecké univerzity, není v dnešní době ani tak náročné technicky, jako spíš administrativně. „Stanice je ve spojení s řídicím centrem na zemi neustále. Takže technicky to pro nás znamená pouze zajistit přenos prostřednictvím datových linek k nám. Daleko komplikovanější je získat čas na rozhovor s kosmonauty a hlavně domluvit veškerá povolení, což trvalo něco přes rok,” dodává Milan Halousek.

V rámci letní kosmické školy se divácky atraktivním stalo tento týden i setkání s ruským kosmonautem Sergejem Avdějevem, který do roku 2005 držel světový rekord v délce pobytu ve vesmíru. Avdějev ve vesmíru pobyl celkem 747 dní, z toho 40 hodin a 1 minutu strávil v otevřeném vesmíru. Domovskou stanicí se mu stal ruský Mir a jeho poslední mise se protáhla z obvyklého půl roku na více než rok. Na oběžné dráze se potkal také s prvním slovenským kosmonautem Ivanem Bellou.

Reklama

Doporučované