Hlavní obsah

Problém s covidem: V Česku se nákaza šíří nejvíc, virus nabral rychlost

Foto: Profimedia.cz

Interaktivní mapa nakaženosti států níže v článku.

Reklama

Srovnali jsme červencový vývoj nákazy přepočtený na 100 tisíc obyvatel. Podívejte se na tři přehledná srovnání s většinou zemí v Evropě.

Článek

Na konci června se epidemie koronaviru rozběhla v Česku rychlejším tempem, a přestože se pak v první polovině července počty nových případů přibrzdily, v závěru měsíce se denní bilance znovu zvyšuje.

A když Seznam Zprávy porovnaly vývoj denních případů se sousedními zeměmi (v přepočtu na 100 tisíc obyvatel), ukazuje se, že ve střední Evropě jsme zejména zásluhou posledního pracovního týdne jednoznačně „premianty“.

Česká republika tak v současné době hlásí denní přírůstky přepočtené na celou populaci vyšší nejenom než Německo, Slovensko, Polsko a Rakousko, ale také vyšší než například Švédsko, které od začátku pandemie razilo cestu vypořádat se s nemocí bez razantních omezení.

Na porovnání vývoje nákazy v červenci v Česku a sousedních zemích se podívejte v následujícím grafu:

V porovnání se zeměmi Balkánu, které jsme vybrali jako dovolenkové destinace, kam Češi rádi v létě jezdí, se Česko také ocitá v popředí, i když post premianta si v tomto případě vysloužilo Bulharsko.

Z čísel to vypadá, že například ve Slovinsku se situace opět uklidňuje.

V Chorvatsku, kam i letos navzdory pokračující epidemii míří tisíce Čechů, denní počty nakažených po krátkém zpomalení opět rostou.

Podívejte se na to v tomto srovnávacím grafu:

Z dalšího srovnání - kde jsme zobrazili jihoevropské země Itálii a Španělsko a s nimi dále Francii a Británii - plyne, že případy v České republice denně přibývají v poslední době dokonce rychleji než v některých těchto bývalých evropských epicentrech (s výjimkou Španělska).

Zatímco v těchto zemích přibude přibližně jeden nakažený na 100 tisíc lidí denně, u nás to jsou téměř tři.

Podívejte se zde:

Koronavirové statistiky mohou zkreslovat malé státy s nízkou populací.

V Evropě jsou po přepočtení celkových případů vzhledem k obyvatelům země na prvních čtyřech místech San Marino, Vatikán, Andorra a Lucembursko. Dohromady přitom nemají ani 8 tisíc pozitivně testovaných, přičemž páté Švédsko jich má desetinásobek. A zatímco v San Marinu tak na milion obyvatel vychází zhruba 20,5 tisíce pozitivně testovaných, ve skandinávské zemi je to necelých 8 tisíc.

San Marino má pomyslné prvenství i v počtu zemřelých přepočteno na populaci země. Na druhém místě je Belgie, která s populací zhruba o milion vyšší, než je ta česká, eviduje necelých deset tisíc úmrtí ve spojitosti s novým typem koronaviru.

Celkem v Evropě zatím nemoc covid-19 prodělaly necelé tři miliony lidí. Zhruba 1,7 milionu se uzdravilo, naopak 200 tisíc v souvislosti s koronavirem zemřelo.

Nové případy v jednotlivých zemích Evropy jsou v tomto přehledu:

Koronavirus tak navzdory očekávání mnoha odborníků letní počasí nezastavilo. Naopak se zdá, že čas dovolených šíření naopak prospívá. Například Řecko a Chorvatsko musely vrátit určitá opatření na hranicích, změny zasahující do běžného života vyhlásily i další země.

Červenec však přinesl také nadějné zprávy. Vědci z Oxfordské univerzity pokročili s vývojem vakcíny proti novému typu koronaviru, která se zdá být bezpečná a úspěšně vyvolává reakci imunitního systému.

V současné doba probíhá třetí fáze klinické studie, výsledky té první však zní optimisticky. U všech účastníků výzkumu, kterých bylo 1077, se po vpichu vyvinuly protilátky a bílé krvinky se schopností bojovat s koronavirem.

Reklama

Související témata:

Doporučované