Hlavní obsah

Proč je dokonalá tma v Severní Koreji? Diktátor šetří energii pro továrny

Reportáž Světa bez obalu,Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

V noci vypadá Pchjongjang úplně jinak než ve dne. Stane se z něj jiné město. Téměř nikdo není v ulicích. A jen málo domů je osvětlených. Elektřina je příliš drahá i pro výkladní skříň severokorejského režimu.

Článek

Prakticky jediným malým „světlým“ bodem na nočních satelitních snímcích Severní Koreje je hlavní město – Pchjongjang. Komunistický režim si totiž nemůže dovolit nechat neosvícená náměstí a ulice, kde se pohybují i cizinci.

Ostatní části tohoto asijského státu jsou ale zahaleny v dokonalé tmě. Severní Korea, které se nedostává potravin nebo jiných výrobků, trpí i akutním nedostatkem elektrické energie. Proto města a ulice nejsou osvětlována, nebo jen sporadicky, a elektřina se šetří pro továrny.

Ale ani v Pchjongjangu toho není osvětleno příliš. Samozřejmě, že jsou ale osvětleny tak významné stavby, jako třeba věž Čučche nebo důležité propagandistické symboly a sochy vůdců.

Ulice se ve městě ale v noci velmi rychle vylidní. Lidé zde nechodí do restaurací a večer tu není příliš mnoho možností, jak se zabavit. Většina obyvatel hlavního města zůstává téměř potmě doma.

Nejzářivějším bodem v Pchjongjangu tak zůstává největší hotel na světě Rjugjong – lépe řečeno největší nedostavěný hotel, který se začal stavět v roce 1988 a teď slouží jen jako obrovské plátno na promítání propagandistických videí, jak se v Severní Koreji žije skvěle.

Reklama

Související témata:

Doporučované