Hlavní obsah

Proč na Hradě zuřili kvůli policejní zprávě o zdraví prezidenta

Reportéři Seznamu: Sabina Slonková rozebírá s Radkem Nohlem zprávu o zdravotním stavu Miloše Zemana.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Redaktor Radek Nohl získal oficiální cestou policejní dokumenty, které se týkají zdravotního stavu Miloše Zemana. Když se však chtěl na Hradě doptat na pár nejasností, vytočil se mluvčí Jiří Ovčáček doběla. Proč?

Článek

O zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana se dlouho jen spekulovalo. Až policejní vyšetřování umožnilo nahlédnout do dokumentů, které aspoň částečně ukazují, jak na tom ve skutečnosti hlava státu je. Z vyšetření, která prezident podstoupil na podzim roku 2017, vyplývá, že netrpí rakovinou, jak o něm prohlásil brněnský komunální politik Svatopluk Bartík. Hrad podal na Bártíka trestní oznámení a Zeman se pak kvůli vyšetřování podrobil sérii kontrol.

V závěrech expertů pak stojí doporučení: „Z preventivního hlediska bylo doporučeno doplnit některá vyšetření, která by mohla zjistit přítomnost časného zhoubného nádoru.“

Redaktor Radek Nohl, který policejní zprávu získal díky zákonu o svobodném přístupu k informacím, se proto přeptal mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, zda se Miloš Zeman dalším prohlídkám podrobil. „Jediná faktická věta, kterou k otázkám uvedl, byla, že pan prezident žádným onkologickým onemocněním netrpí. Jinak šlo o útok proti nám, zlobil se, že jsme se zeptali. Že prý šíříme dezinformace podobně jako pan Bártík,“ komentuje emotivní reakci Nohl.

Proč jsou otázky o prezidentově zdraví na Hradě tabu, pokud prezidentská kancelář tvrdí, že je naprosto zdráv? A co dalšího policie během prověřování zdravotního stavu hlavy státu zjistila, co obsahuje spis, který má redakce k dispozici? Odpovědi v úvodním rozhovoru Radka Nohla s novinářkou Sabinou Slonkovou.

Reportáž je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který běží každé druhé úterý od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reportéři Seznamu 26. února 2019: Policie vyšetřuje týrání seniorů. Co se dělo v soukromém domově důchodců v Prachaticích? (Vojtěch Blažek) * Jak Hrad podráždila zpráva o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. (Radek Nohl) * Co vyčítala vysílací rada Jaromíru Soukupovi? (Nikola Zwrtková)Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované