Hlavní obsah

Protesty v Hongkongu pokračují. Demonstranti plánují stávku

Protesty v Hongkongu pokračují. Demonstranti plánují stávku.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Hongkongem prošel další protest za demokracii. Demonstranti na několika místech po městě zablokovali dopravu, jinak byl protest poklidný.

Článek

Demonstranti v Hongkongu v sobotu vytvořili barikády a zablokovali dopravu během dalšího prodemokratického protestu. Demonstrace proti kontroverznímu zákonu o vydávání lidí do pevninské Číny trvají od letošního května.

Protestující měli na sobě černá trika a na obličeji masky. Procházeli oblíbenou nákupní čtvrtí Mong Kok. Většina obchodů ve čtvrti kvůli plánovánému pochodu zavřela dříve, některé ale nechaly otevřeno, aby si v nich demonstranti mohli zakoupit jídlo a pití. V jednom z obchodů byly ve výloze deštníky – symbol všech prodemokratických protestů.

Protestující vykřikovali hesla na podporu demokracie a někteří měli cedule s nápisy, které vyzývaly ke stávce. Ta by se po celém městě měla konat v pondělí.

„Za demokracii bojujeme už víc než dva měsíce, takže stávka je podle nás klíčový způsob, kterým bychom mohli demokracii získat,“ řekl agentuře AP jeden z protestujících Nathan Leung.

„Miluju tohle místo. Miluju Hongkong a chci vystoupit a dát tím najevo podporu hongkongským lidem, protože si myslím, že je to nádherné místo. Chci ho bránit a myslím, že všichni obyvatelé Hongkongu by nás měli podpořit,“ dodala další protestující Esther Leung.

Přiznala, že se demonstranti bojí, ale že když se budou bát, tak se jim nepodaří nic změnit. „I když se bojíme, musíme vyjít ven,“ řekla.

Po skončení předem schváleného pochodu demonstranti prošli rušnou turistickou oblastí a pochod nadále pokračoval po hlavní silnici, kde začaly vznikat barikády. Tím demonstranti porušili zákaz policie, která předem upozornila, že odchylky od určené trasy budou znamenat porušení zákona.

Protestující obklopili jedno z aut na ulici, ale nakonec se rozešli bez zásahu policie. Ta podle agentury AP oznámila, že demonstranti zablokovali vchody do hlavního dopravního tunelu nedaleko Tsim Ša Tsui a vážně bránili plynulému provozu.

Reklama

Související témata:

Doporučované