Hlavní obsah

Proti hrozící epidemii pomůže jen dostatek informací a chování lidí, tvrdí epidemioložka

Foto: Profimedia.cz

Boj s koronavirem. (Ilustrační foto)

Reklama

Pražské letiště si poprvé otestovalo krizový režim, když si dvě pasažérky po příletu z katarského Dauhá stěžovaly na nevolnost. Onemocnění koronavirem se ale nepotvrdilo. Podle šéfky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové o koronaviru víme velmi málo a konkrétní lék neexistuje. Jestli se situace stabilizuje, záleží hlavně na chování lidí, řekla Seznam Zprávám.

Článek

Příznaky v neděli vykazovaly dvě cestující, které do Prahy přiletěly z katarského Dauhá. „Během 15 minut se dostavily na místo, kde je stálá lékařská služba,“ řekl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř. Obě ženy poté byly odeslány do Nemocnice Na Bulovce.

„Když dorazí člověk k nám, tak se testuje jeho klinická anamnéza, důležité je, jestli má člověk teplotu nebo horečku,“ řekl vedoucí Stálé lékařské služby Letiště Praha David Klouček. „Onemocnění koronavirem se ale v případě dvou cestujících v neděli nepotvrdilo,“ dodal.

Pokud by ale na Bulovku byl převezen člověk, který by veškeré příznaky splňoval, nemocnice by podle Kloučka kontaktovala orgán ochrany veřejného zdraví, který by následně testoval, zda je člověk infikovaný koronavirem.

„Pokud by se potvrdily příznaky, jsme schopni od přijetí vzorku mít do šesti hodin výsledky, pokud by byly negativní, tak už jsou konečné,“ řekla Seznam Zprávám vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. V případě, že by testy byly pozitivní, musely by se poslat do další laboratoře v Berlíně, kde by se na výsledky čekalo 48 hodin. Provedení testu ve specializované laboratoři by podle Mackové vyšlo minimálně na osm až deset tisíc korun.

Infikovaný pacient by musel být v izolaci a lékaři by léčili hlavně symptomy onemocnění. Lék na tento konkrétní virus totiž podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zatím neexistuje. „Lze léčit pouze symptomy. Lékaři by léčili vysokou teplotu, kašel, v některých případech zánět plic. Jednalo by se o klasické léky, které jsou dostupné,“ dodala Macková.

Hrozící nákaze koronaviru nepomáhá ani současná chřipková epidemie. Teplotní screening by proto v Česku neměl podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové smysl.

„Vzhledem k chřipkové epidemii bychom mohli získat zkreslené údaje. Určité symptomy koronaviru mohou být navíc potlačeny, proto není plošný teplotní screening racionální,“ vysvětlila Gottvaldová.

Virus je podle odborníků hrozba, která se nesmí podcenit. Zároveň je nebezpečné i to, že o koronaviru zatím nemáme příliš informací. „Vzhledem k tomu, že epidemie propukla už před třemi týdny, tak ani Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím nemá dostatek informací,“ uvedla Macková.

Za jak dlouho se situace uklidní, je podle šéfky SZÚ otázkou. Tím, že na virus nejsou konkrétní léky, bude situace záviset hlavně na chování lidí. „Pokud lidé dostanou dostatek informací, tak se ta situace postupně uklidní a stabilizuje,“ uzavřela Macková.

Původ onemocnění zatím není jasný. Podle Světové zdravotnické organizace se ale koronavirus zřejmě na člověka přenesl z nakažených zvířat. „Ještě jsme nedospěli do situace, kdy by bylo nutné vyhlásit mezinárodní zdravotní nouzi. Ale pozor, neznamená to, že by nešlo o mimořádný stav. V Číně stav nouze je a situace je vážná,“ řekl mluvčí WHO Christian Lindmeier. Světová zdravotnická organizace by se příští týden měla sejít k dalšímu jednání, kde je možné, že už mezinárodní zdravotní nouzi vyhlásí.

Reklama

Doporučované