Hlavní obsah

Provizorní covidové pokoje přímo v sanitkách. Portugalsko nestíhá

Zaměstnanci pohřebního ústavu při práci na předměstí Lisabonu. (Profimedia)

Reklama

Portugalské zdravotnictví je na pokraji kolapsu. Pomoc nabízí Španělsko i Rakousko. Německo do aktuálně nejvíce postižené země světa pošle zdravotníky a potřebný zdravotnický materiál.

Článek

Situace v Portugalsku se neustále zhoršuje. Země si stále drží celosvětově smutné prvenství v počtu nově nakažených na milion obyvatel. 50 % z celkových úmrtí od začátku pandemie tvoří oběti, které zemřely pouze za leden.

Nemocnice jsou na pokraji kolapsu. Minulý čtvrtek kolovaly po sociálních sítích fotografie a videa zástupu až 40 sanitek před největší nemocnicí v zemi, Santa Maria v Lisabonu. V pátek se pak jejich počet snížil na „pouhých“ 30. Situace byla natolik špatná, že provizorní „pokoje“ musely vzniknout v sanitkách a pacienti v nich museli čekat i 12 hodin.

V pondělí portugalské úřady oznámily 5805 nových případů nakažení a 275 úmrtí za 24 hodin. V nemocnicích aktuálně leží 6869 lidí. Tamní vláda apeluje na obyvatele, aby dodržovali opatření, a otevřeně varuje, že na jednotkách intenzivní péče zbývá po celé zemi pouze pár míst.

Nestíhají ani pohřební služby. Zaměstnanec pohřební služby v Lisabonu Artur Palma pro Al-Džazíru uvedl, že vyzvedávat mrtvé chodí do domovů důchodců i čtyřikrát týdně.

V pondělí portugalská vláda po mnoha spekulacích konečně potvrdila, že na pomoc jí jako první přispěchá Německo. Letadlo s německým zdravotnickým personálem by mělo na zatím stanovenou dobu tří týdnů dorazit ve středu. Nemocnice tak posílí 26 německých doktorů, zdravotních sester a bratrů a hygieničtí experti. Personál s sebou přiveze i 50 ventilátorů, 150 infuzních pump a 150 nemocničních postelí.

„Podporujeme naše evropské přátele v boji proti covidu-19. Souhlasila jsem se svým protějškem Joãem Cravinhem (portugalský ministr obrany), že Bundeswehr (německé ozbrojené síly) pošlou do Portugalska zdravotnický personál a materiál. Solidarita posiluje Evropu,“ uvedla pro zpravodajskou agenturu Lusa německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Pomoc nabídlo i Rakousko. To se zavázalo přijmout pacienty vyžadující intenzivní péči a aktuálně čeká na portugalskou vládu, aby uvedla, kolik lidí by mělo být do Rakouska převezeno. V pondělí to ve svém projevu potvrdil spolkový kancléř Rakouska Sebastian Kurz. Úsilí pomoci označil za akt „evropské solidarity“. V jednání je podle portugalských médií i pomoc ze strany Španělska. Podrobnosti ale zatím nejsou známé.

Portugalští vědci na základě dat připouští, že existuje světlo na konci tunelu. Podle profesora Carlose Antunese z Lisabonské univerzity by mohla být země za vrcholem této ničivé vlny pandemie. Pro server SIC Noticias Antunes ale Antunes zdůraznil, že vrcholu stále nedosáhl region Lisabon e Vale do Tejo, který je nejpostiženější. Tam by podle něj mohla vlna kulminovat v řádu několika dní.

Portugalskem také aktuálně rezonuje skandál zneužívání vakcín proti nákaze covid-19. Případy se objevují po celé zemi a ministerstvo zdravotnictví již uvedlo, že se jimi bude zabývat. Zdůraznilo také, že lidem, kteří se budou nechávat očkovat přednostně, hrozí tresty a budou čelit „nulové toleranci“. Přednostní očkování nerizikových skupin v zemi je spojované především s lokálními pobočkami Národního institutu lékařské pohotovosti. Několik jeho představitelů již podalo demisi. V kauze figurují i další lokální instituce. Pozornost médií si získal například případ 11 očkovaných zaměstnanců cukrárny v Portu, kteří nepatřili do přednostní skupiny. Ti se ale brání, že očkování dostali, aby byly dávky upotřebeny.

Obě dávky vakcíny proti covidu-19 dostalo zatím 68 tisíc Portugalců. První dávku pak 270 tisíc lidí.

Země na dva týdny uzavřela své hranice, aby zamezila cestování svých obyvatel do zahraničí. Zrušené jsou také lety mezi Portugalskem a Brazílií nebo Velkou Británií. Podle tamní vlády může za nekontrolovatelné šíření a až za třetinu nakažených v zemi tzv. britská mutace. Vláda připustila, že rozvolnit opatření v zemi v době Vánoc, kdy se potkávali členové rodin a přátelé, byla chyba.

Reklama

Doporučované