Hlavní obsah

První svatby budou v Liberci už příští pátek, v Jablonci v květnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

První svatby po zrušení jejich zákazu se budou v Liberci konat příští pátek. V sousedním Jablonci nad Nisou nebo v České Lípě budou nejdřív v květnu, vyplývá ze zjištění ČTK.

Článek

Od 20. dubna se mohou konat menší svatby do deseti lidí včetně oddávajícího a matrikářky. Větší budou zřejmě povolené až od 8. června, záležet bude na vývoji šíření nemoci covid-19. V Liberci se budou první dvě svatby konat v pátek 24. dubna. „Jedna svatba byla dlouhodobě plánována, snoubenci si přejí uzavřít sňatek i za těchto podmínek. Druhá svatba je přeložená z 20. března, rovněž tito snoubenci si přejí svatbu co nejdříve a s podmínkami jsou srozuměni,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Při obřadu budou mít všichni roušky, pouze snoubenci při obřadu zakrytý nos a ústa mít nemusí. „Účastníci obřadu budou dodržovat odstupy nejméně dva metry. Při podpisech použijeme jednorázové tužky, po obřadu provedeme dezinfekci stolu a použitých pomůcek,“ dodala Kodymová. Dezinfikovat se musejí i ruce podané ke gratulaci.

Účastníky svateb mohou být zatím vedle snoubenců a svědků, oddávajícího a matrikáře už jen čtyři další lidé. V Jablonci by se mělo prvních pět takových obřadů uskutečnit 2. května v obřadní síni. „To číslo nemusí být konečné, stále se to ještě mění, někteří se hlásí,“ uvedla mluvčí radnice Jana Fričová. První svatby mimo obřadní síň v Jablonci podle ní budou zřejmě 16. května. „Se snoubenci jsme v nepřetržitém kontaktu a jejich obřady dle možností a jejich přání přesunujeme na jiné vhodné termíny. Snoubenci často řeší svatby kvůli hostinám - takže je přesouvají na léto nebo i na příští rok,“ dodala Fričová.

Ani v České Lípě svatby do konce dubna nebudou. „Domluvili jsme se na tom se snoubenci, co měli mít svatbu na konci dubna. Budou až květnové termíny. A budeme chystat posílení termínů na dobu po skončení opatření,“ uvedla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Reklama

Doporučované