Hlavní obsah

Rasismus v českém fotbale. V Olomouci uráželi Beauguela, přijde trest?

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Olomouce rasisticky uráželi útočníka Plzně Jeana-Davida Beauguela.

Reklama

Dění posledního kola základní části fotbalové ligy vzbudilo řadu emocí. Fanoušci Sigmy rasisticky uráželi útočníka Plzně, ten se k jejich chování ostře vyjádřil. Incident bude projednávat disciplinární komise.

Článek

V době, kdy se proti rasismu a rasové diskriminaci protestuje po celém světě, se v Olomouci skupinka „fanoušků“ rozhodla jít opačným směrem. V průběhu utkání s plzeňskou Viktorií rasisticky urážela hostujícího Jeana-Davida Beauguela.

V 19. minutě se u sektoru domácích fanoušků francouzský útočník dostal k míči. Prakticky okamžitě začala část radikálních příznivců napodobovat opičí skřeky a Beauguela rasisticky urážela.

Šestigólový střelec z této sezony urážky ihned zaznamenal a jen nechápavě kroutil hlavou. Chování vlastních fanoušků dle vyjádření bezpečnostního manažera Olomouce neuniklo rovněž pořadatelské službě. „Jakmile jsme zaznamenali tyto projevy, pořadatelská služba okamžitě zasáhla a aktéři incidentu byli vyvedeni ze stadionu,“ uvedl Milan Zapletal.

Beauguel bezprostředně po zápase na sociálních sítích zveřejnil část záznamu utkání, kde je urážení a napodobování opičích skřeků ze strany olomouckých fanoušků zřetelně slyšet, a dodal: „Chtěl bych vědět, kdy bude vedení ligy dávat za podobné rasistické urážky velké finanční sankce? Kdy? Jak je možné, že tak hloupé chování ze strany některých fanoušků na stadionech tolerujeme? Napodobují opičí skřeky a nikdo nezasáhne,“ nechal se slyšet plzeňský střelec.

Na příspěvek francouzského útočníka reagovalo hned několik fanoušků a za chování skupinky se omlouvali, našli se ale i takoví, kteří Beauguela dál uráželi.

Podporu vlastnímu hráči vyjádřil i generální ředitel Viktorie Plzeň Adolf Šádek. „Mysleli jsme si, že takovéto stupidní projevy už nikdy nebudeme muset na stadionech řešit. V dnešní době jde o naprosto nepřípustnou věc. My jako klub chceme vyjádřit plnou podporu našemu hráči, stojíme za ním a takovéto chování striktně odmítáme,“ uvedl pro klubová média.

Nutno podotknout, že podobné výlevy zoufalství se týkaly jen části domácího „kotle“. Naopak druhá část olomouckých příznivců se proti chování svých „kolegů“ ihned ohradila, a někteří se dokonce hostujícím hráčům šli osobně omluvit. „Stydím se,“ přidal k fotce se záložníkem Plzně Joelem Kayambou fanoušek Sigmy.

Hned v pondělí se k incidentu vyjádřilo i vedení Ligové fotbalové asociace. „Pevně věříme, že se jednalo o ojedinělé projevy individuálních jedinců, což však nijak nesnižuje vážnost situace. Oceňujeme aktivní přístup pořadatele a věříme, že se olomouckému klubu podaří dotyčné osoby identifikovat a adekvátně proti nim zasáhnout. Takové fanoušky si na stadionech nepřejeme,“ stálo ve vyjádření LFA.

Sigma se zároveň nevyhne disciplinárnímu řízení a velice pravděpodobně ani pokutě. „Disciplinární komise dnes po obdržení zprávy technického delegáta ihned zahájila s SK Sigma Olomouc disciplinární řízení a případ bude projednávat na svém řádném čtvrtečním zasedání,“ uvedla rovněž Ligová fotbalová asociace.

V případě finančního trestu bude klub částku vymáhat po osobách, které do incidentu byly zapojeny. Část z nich se už Sigmě povedlo identifikovat.

Bez toho, aniž by věděl, co se děje v Olomouci, oslavoval ve stejný čas v Uherském Hradišti pokleknutím svůj již dvanáctý gól sezony sparťanský záložník Kanga. Pokleknutí se přitom stalo symbolem boje proti rasové diskriminaci. Právě hráči Sparty na dálku veřejně podpořili protestující v USA a vzdali hold zesnulému Afroameričanovi Georgi Floydovi, jenž se stal obětí policejní brutality.

Proti rasismu dlouhodobě bojuje také UEFA. Vedení evropského fotbalu pořádá nespočet kampaní a rasovou diskriminaci tvrdě trestá. Pokuty se v případě rasových urážek ze strany fanoušků klubu v průběhu utkání můžou vyšplhat až na miliony korun.

Tresty za rasové urážky jsou v české lize podstatně mírnější a to dle některých hráčů může mít vliv na trvající rasovou diskriminaci při zápasech Fortuna:Ligy. „Čekám na reakci vedení ligy, pokud žádná nepřijde, ani se nebudu divit, protože jsem přece v České republice,“ nechal se na sociálních sítích slyšet plzeňský záložník Joel Kayamba.

Reklama

Doporučované