Hlavní obsah

Ředitel Tour de France má covid. Jel jedním autem s premiérem

Foto: Profimedia.cz

Francouzský premiér Jean Castex (uprostřed) a šéf Tour de France Christian Prudhomme (vpravo).

Reklama

Ředitel jedné z největších sportovních událostí na světě, Tour de France, má koronavirus. V sobotu pozoroval osmou etapu společně s premiérem Jeanem Castexem, ten rovnou míří na testy.

Článek

„Cítím se zcela fit. Budu pokračovat ve vykonávání funkce šéfa vlády za dodržení všech pravidel,“ oznámil francouzský premiér Jean Castex v úterý, jakmile se objevila zpráva o tom, že se koronavirem nakazil Christian Prudhomme, ředitel Tour de France. V sobotu totiž společně jeli autem, ze kterého pozorovali jednu z etap slavného cyklistického závodu.

„Oba měli roušky a dodržovali dostatečné rozestupy,“ zaznělo v úterý z Matignonu, sídla francouzského premiéra. Na fotografiích ze sobotní osmé etapy je však vidět, že byli premiér s ředitelem Tour de France těsně vedle sebe. „Jdu okamžitě na test,“ potvrdil každopádně Jean Castex novinářům. „Budu se řídit vládními nařízeními. Podle nich jsem prošel testem ještě před tím, než jsem na Tour de France vyrazil,“ dodává premiér.

Letošní ročník Tour de France doprovázejí velké organizační problémy týkající se pandemie koronaviru. Testuje se prakticky neustále. Dohromady už organizátoři vykonali více než 800 testů na covid-19.

Cyklistický seriál se tak už cestou musel rozloučit dohromady s šesti lidmi, včetně ředitele Prudhomma, který minimálně týden nebude součástí akce. Nákaza se však prozatím nedotkla samotných závodníků. Těch na trať v zatím poslední etapě vyrazilo 166.

Mezi nakaženými jsou ale čtyři členové čtyř různých stájí z celkového počtu dvaadvaceti, a to v Cofidis, AG2R La Mondiale, Ineos Grenadiers a Mitchelton-Scott. V realizačních týmech jsou například manažeři, mechanici nebo fyzioterapeuti.

Aby organizátoři soutěže předešli zrušení akce nebo povinnosti karantény pro celou Tour, utvořili tzv. bubliny, tedy skupinky, které se navzájem nesmí potkávat. Jakmile se nákaza objeví, dotyčný musí bublinu opustit. Pokud by se prokázaly dva pozitivní testy v jedné bublině, znamenalo by to automatické vyloučení ze závodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované