Hlavní obsah

Do hospitalu Kuks se po 31 letech vrátil ukradený barokní obraz

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku se po téměř 31 letech vrátil ukradený obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka.

Článek

Obraz, jehož autorem je významný francouzský barokní malíř Nicolas de Largillierre, se podařilo zajistit na konci loňského roku při pokusu o jeho vývoz do zahraničí. ČTK o tom dnes informoval kastelán Kuksu Libor Švec. Hospital Kuks je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji.

Obraz neznámý pachatel odcizil při nočním vloupání do hospitalu v červenci 1991. Odcizil i další předměty, například benátské zrcadlo nebo herbář. Zloděje policie dosud nedopadla.

Obraz se podle Švece podařilo vystopovat díky pracovnici Národní galerie, která byla požádána o povolení k legálnímu vývozu obrazu do zahraničí. „Při identifikaci jsme společně s Národní galerií zjistili, že se jedná právě o náš obraz,“ uvedl Švec. Policie pak obraz na konci loňského roku zajistila v Praze.

Na obraze zpodobněný Jan Michael Špork byl synovcem zakladatele Kuksu Františka Antonína Šporka. Autor obrazu Nicolas de Largillierre, který žil mezi lety 1656 a 1746, portrétoval i francouzského krále Ludvíka XIV. Mezi jeho nejznámější díla patří portrét Charlese Le Bruna nebo rodinný portrét Ludvíka XIV.

Správci Kuksu obraz do expozice nainstalují dnes a bude součástí prohlídkového okruhu Hospitál. Lidé budou moci vrácený obraz poprvé vidět 1. dubna, kdy na hospitalu začne turistická sezona.

Hospital Kuks dal na počátku 18. století vystavět František Antonín Špork za účelem péče o přestárlé a práce neschopné muže z okolí. Barokní areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše B. Brauna. Loni hospital navštívilo 53 000 lidí. V roce 2014 hospital prošel rozsáhlou opravou za 440 milionů korun.

Reklama

Doporučované