Hlavní obsah

Kroměříž plánuje opravu oken a dveří kanovnických domů v Jánské ulici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kroměříž plánuje na letošek opravu oken a vstupních dveří památkově chráněných kanovnických domů v Jánské ulici.

Článek

Práce za necelý milion korun navážou na nedávno dokončenou sanaci sklepů domů, které vznikly na přelomu 17. a 18. století. V tiskové zprávě to dnes uvedla Šárka Kučerová z kroměřížské radnice.

Komplex kanovnických domů je podle starosty Jaroslava Němce (Nezávislí) v majetku města a je součástí městské památkové rezervace. „Snažíme se o ně pečovat tak, aby je mohla bez problémů využívat základní umělecká škola, která tu sídlí, a aby byly lákavým cílem i pro turisty a návštěvníky města,“ řekl Němec.

Opravy oken a dveří zajistí společnost plzeňská společnost RISS COMPANY. „Práce zahrnují repasi všech oken a vchodových dveří, které byly v pěti kanovnických domech osazeny při předchozí rekonstrukci v letech 1982 až 1985,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová (ODS).

Repasování se bude týkat 364 okenních křídel a deseti křídel dveří. Řemeslníci z nich odstraní starý nátěr a po nutných opravách je opatří novým sjednocovacím nátěrem, olejovou lazurou. „Součástí repase budou také opravy nebo případné výměny a seřízení kování a kovových prvků, výměna prahů, těsnění a venkovních okapniček,“ uvedla Kučerová. Práce by měly začít v březnu, hotovo bude do konce září.

Do zvelebení kanovnických domů investovala radnice už v předchozích letech. Loni a předloni ve všech pěti domech nechalo opravit sklepy. „Otlučením omítek a větráním se postupně snížila vlhkost stávajících konstrukcí, která v minulých letech pronikala do nadzemních podlaží. Práce byly dokončeny v srpnu 2021 a již nyní, dle sdělení uživatele, je provedený zásah znatelný,“ uvedla Jana Gregorová, která se na radnici zabývá projekty v městské památkové rezervaci.

Soubor domů v Jánské ulici s čísly popisnými 27 až 31 náleží k nejhodnotnějším architektonickým celkům Kroměříže. Vybudovány byly na popud biskupa Karla z Lichtenštejna-Kastelkornu architektem Pietrem Giovannim Tencallou na přelomu 17. a 18. století, a to na místě drobných řemeslnických domků, starších měšťanských domů a staré obecní šatlavy. Ve druhé polovině 20. století byly jednotlivé domy vzájemně propojeny, stavbaři vybudovali dvorní přístavbu a nainstalovali výtah a střešní okna. Vyměnili tehdy také dveře a okna a odstranili původní dlažbu.

Reklama

Doporučované