Hlavní obsah

Rektorem Univerzity Pardubice se má stát chemik Libor Čapek

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Rektorem Univerzity Pardubice by se pro následující čtyřleté období měl stát současný prorektor pro vědu a rozvoj Libor Čapek z Fakulty chemicko-technologické.

Článek

V tajném hlasování se pro něj vyslovila většina z 39 členů akademického senátu. Do funkce by měl nastoupit v únoru příštího roku, kdy nahradí Jiřího Málka, který už pozici neobhajoval. Rektorem by měl Čapka jmenovat prezident republiky. Škola to uvedla v tiskové zprávě.

„Velmi si cením důvěry akademické obce. Bude mi ctí vést Univerzitu Pardubice v dalším období. Univerzita Pardubice patří mezi multioborové univerzity. Jednou z priorit je proto využít potenciálu vzájemné spolupráce našich sedmi fakult,“ řekl Čapek.

Čapek získal inženýrský titul v roce 1998 v oboru Fyzikální chemie na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Disertační práci dělal v Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd ČR. V roce 2004 ji obhájil na Univerzitě Pardubice v oboru Fyzikální chemie. Za vynikající studijní výsledky v doktorském studijním programu získal Cenu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

Za osudové považuje své doktorské studium ve vědecké skupině Blanky Wichterlové, kde měl mimo jiné možnost podílet se na výzkumu katalyzátorů pro dopravní prostředky. V roce 2009 se stal docentem a v roce 2017 profesorem v oboru Fyzikální chemie na Univerzitě Pardubice.

Dlouhodobě se zabývá výzkumem v oblasti heterogenní katalýzy a fotokatalýzy. Jedním z cílů výzkumu je objasnit typ aktivních center odpovědných za průběh chemické reakce. V letech 2019-2020 byl proděkanem pro vědu na domovské fakultě a v roce 2020 se stal univerzitním prorektorem pro vědu a rozvoj. Je současně vedoucím Katedry fyzikální chemie na Fakultě chemicko-technologické.

Jiří Málek vedl univerzitu v letech 2006 až 2010 a nyní ji vede v letech 2018 až 2022. Málek je profesorem v oboru fyzikální chemie a doktorem chemických věd, je absolventem Vysoké školy chemicko-technologické v Pardubicích, která je předchůdkyní pardubické univerzity. Předchozím rektorem byl dvě volební období chemik Miroslav Ludwig, který je teď prorektorem pro vnitřní záležitosti.

Reklama

Související témata:
Fakulta chemicko-technologická

Doporučované