Hlavní obsah

Roušky ve třídách odloží i žáci ve zbývajících krajích, rozhodla vláda

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Roušky ve třídách museli dosud nosit žáci už jen ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji. Vláda v pondělí rozhodla, že i tady povinnost skončí.

Článek

Ve všech krajích se opět srovnají pravidla pro žáky a učitele. Roušky už ve třídě nebude muset nosit nikdo.

„Vláda schválila, že učitelé i žáci budou moci při výuce odložit roušky i ve zbývajících třech krajích (Zlínském, Jihočeském a Libereckém). I zde platí, že povinnost nošení roušek zůstává o přestávkách a ve společných prostorách,“ napsal ministr školství Robert Plaga (za ANO) na Twitter.

Před týdnem vláda právě v těchto třech krajích ještě roušky ponechala, ačkoliv v ostatních povinnost jejich nošení během výuky už zrušila. A to kvůli vyššímu incidenčnímu číslu, tedy počtu nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji se číslo drželo nad hodnotou 30.

Původní rozhodnutí kritizoval například jihočeský hejtman Martin Kuba. Nelíbilo se mu, že v okrese Strakonice museli žáci a učitelé dodnes nosit roušky, zatímco v sousedních Klatovech nikoliv, ačkoliv tam byla epidemická situace horší. Nyní se tedy rozhodnutím vlády situace ve všech krajích srovnává.

Méně testování na vysokých školách

Mimo roušek se změní ještě systém testování, ale pouze na vysokých školách. Sjednotí se s pravidly, která platí pro zbytek společnosti.

„Nová pravidla testování na VŠ –⁠ nově bude stačit PCR test (max. 7 dní) nebo potvrzení/čestné prohlášení o antigenním testu (max. 72 hodin). Pravidla na VŠ tak budou stejná jako v jiných oblastech,“ dodal Plaga.

Systém se tak pro studenty paradoxně zpřísní, i když se epidemická situace v Česku lepší. Dosud totiž studentům stačilo se otestovat jedenkrát za sedm dní antigenním testem.

Reklama

Doporučované